Велико Търново посреща боксовия елит на България
Велико Търново посреща боксовия елит на България / Дарик нюз
Велико Търново посреща боксовия елит на България
68163
Велико Търново посреща боксовия елит на България
Велико Търново посреща боксовия елит на България
  • Велико Търново посреща боксовия елит на България
  • Велико Търново посреща боксовия елит на България

От  утре до неделя Велико Търново ще бъде център на боксовия елит на България, съобщи Емил Димитров- президент на БК "Ивайло 99". Над 200 състезатели от 40 клуба са подали заявки за участие във финалите на Държавното лично-отборно първенство по бокс и турнир за Купата на България за мъже. Битките в отделните категории стартират следобед от 16,00 часа в ДКС "Васил Левски", като входът за зрителите е свободен.

Досега великотърновският клуб два пъти е домакинствал за Купата на България, но за първи път приема двете състезание, обединени в едно.

Треньорите на националните ни отбори също ще са тук и ще наблюдават срещите, за да видят състоянието на боксьорите. Емил Димитров каза още, че очаква по- голяма подкрепа от Община В. Търново. Въпреки че клубът е освободен от наем на залата, ще трябва да плати извънреден труд на служителите в нея, тъй като срещите са вечер. Средства за "Ивайло 99" освен президентът му осигуряват още бизнесмените Павел Стоянов, Цветан Цветанов, Радослав Владев, Огнян Костадинов и Николай Широков. Всеки месец те отделят по 300 лева, до 1200 лева струва участието в едно състезание, а те са 15 на година. Пари идват и от общинската субдисия, която според Емил Димитров през тази година е разпределена по- реалистично в сравнение с предишните.

Чуйте го в първия звуков файл

„Боксовата зала на стадион "Ивайло" е пълна, иначе картотекираните състезатели в нашия клуб са 17. Целта ни е да направим спортна паралелка по бокс, сега кандидатстваме по програма в търсене на средства от Федерацията”, добави Емил Димитров.

Старши треньорът на "Ивайло 99" Евгени Донев ще разчита за състезанието във В. Търново на осем свои възпитаници. В категория до 52 килограма стартира Тинко Банабаков, който се завърна от Сърбия, където спечели златен медал в силния турнир "Златен гонг".

„До 60 килограма ще ни представя Илияз Ахмедов, а до 69 кг разчитаме на Петър Петров и Здравко Попов. Попов е все още в юношеска възраст и ще се пусне в първенството предимно за обиграване. Много силна за нашия клуб се очаква да бъде категория 75 кг, където и двамата ни представители Максим Цветков и Стефани Койков имат шансове за първото място. До 91 кг честта на Велико Търново ще защитават Петър Тонев и Момчил Стойчев”, разказа Евгени Донев. По думите му състезателите са подготвени и се надяват на успех, като амбициите са поне за 3- 4 медала.

На пресконференцията бяха и двама от младите национали на клуба. Тинко Банабаков заяви, че с бокс се занимава от три години и половина, но амбициите му са да участва на Олимпиада и да взема медал оттам. „Най- важното за мен сега са международните успехи. В клуба имаме много добър треньор и условия за работа”, коментира 19- годишният Спортист № 1 на В. Търново за 2012 г.

17- годишният Здравко Попов тренира от пет години. След като за малко изпусна европейското злато, сега целта му е световното, което може да му осигури квота за младежката олимпиада в Китай.

Повече от Здравко Попов във втория звуков файл.

Големият боксов треньор Николай Джелатов, който се включи в брифинга, заяви че В. Търново има прекрасен треньор в лицето на Евгени Донев и състезатели с бъдеще, които обаче се нуждаят от по-голяма обществена подкрепа.