В. Търново посреща студенти по архитектура от цяла Европа през 2014 г.
В. Търново посреща студенти по архитектура от цяла Европа през 2014 г. / Дарик нюз, архив

В. Търново ще бъде домакин на Асамблея на студентите по архитектура от цяла Европа в края на юли 2014 година, съобщи кметът Даниел Панов. На нарочна пресконференция той представи инициаторите на събитието Добрин Петков, Николай Митов и Димитър Рахов. Тримата младежи членуват в Европейската асамблея на студентите по архитектура /EASA/.

Съвместно с архитект Донка Колева те са подготвили презентация на старата столица, с която са победили другия град, пожелал домакинството- Порто, на среща на координаторите на EASA във Виена. Дискусията по избора е продължила два дни- 28 и 29 октомври, но в крайна сметка всички са се обединили около В. Търново, обясни Добрин Петков.

От 1981 година до сега всяко лято над 400 студенти по архитектура се събират в различна страна, за да споделят знанията си и да разискват въпроси свързани с развитието на архитектурата.

Във В. Търново младежите ще спят в сградата на Хуманитарна гимназия в спални чували, а за ателиета ще използват Старата поща и бившето кино "Полтава". Бюджетът на асамблеята, която ще продължи две седмици, е около 400 000 лева. Средствата се осигуряват от спонсори на младежката организация и от самите участници, които заплащат такса.