В Павликени препогребаха останките на партизанина Илия Златев

В Павликени препогребаха останките на партизанина Илия Златев
В Павликени препогребаха останките на партизанина Илия Златев / снимка: Община Павликени

Тленните останки на партизанина Илия Златев - Камен бяха препогребани навръх 9 септември в Павликени. Церемонията се състоя в близост до паметника на героя в центъра на града и на нея присъстваха племенницата на Илия Златев, народният представител Бойко Великов, кметът инж.Емануил Манолов, председателят на ОбС инж.Дончо Дончев, общински съветници, представители на политически сили и неправителствени организации в града.

При изкопните работи по реконструкцията на централния площад „Свобода", които протичат в момента, строителите се натъкват на кутията с костите на Илия Златев. Това наложи повторното им полагане. Паметливи граждани припомниха, че това е четвърто поред препогребване, след като останките са полгани първо в с.Царски извор, след това в двора на църквата в Палвикени и последно - до паметника на Камен в центъра на града.

Илия Златев е роден на 24 ноември 1924 година в Павликени, израства в средно селско семейство. Завършва първоначалното си образование като добър ученик. Едва 14-годишен става чирак - дърводелец в работилницата на „цигарата" в Павликени, но мисълта, че трябва да продължи образованието си не го напуска нито за миг. През есента на 1940 г. Илия постъпва ученик в коларо-бъчварското училище в Павликени. На 16-годишна възраст вече е ръководител на ремсистката група от първите курсове, а по-късно и на цялото училище.

Едва 19-годишен постъпва в партизански отряд. През пролетта на 1944 г. се отправя към горите на село Царски извор, днешно Чапаево. На 30 март 1944 година четирима партизани, сред които и Илия Златев, са обградени в къщата на ятак от безброй жандармеристи. Именно в нощта на 30 март 1944 година загива павликенският герой.