В Килифарево са най- сериозните щети, в Дебелец са наводнени над 100 къщи
В Килифарево са най- сериозните щети, в Дебелец са наводнени над 100 къщи / снимка: Пресцентър/ Община В. Търново

Наводнението в четвъртък е нанесло сериозни щети в Килифарево и Дебелец, показва днешният оглед, направен от кмета Даниел Панов и назначените работни групи.

В Килифарево, където река Белица удари най- напред, са описани 10 от общо 35 пострадали къщи. Приземните и първите етажи на по-голямата част от тях са били изцяло заляти, а в някои случаи и вторите етажи. Щетите засягат над 50% от имуществото на всеки имот. Две къщи са описани като рискови и предстои да се направи конструктивно обследване за годността им за обитаване.

Огледът в Дебелец показа, че са нанесени вреди в изключително широк участък. Засегнатите къщи са повече от 100, унищожена е сериозна площ – земеделска земя. Във Велико Търново бяха огледани всички 20 засегнати къщи на улиците “Крайбрежна”, “Григорий Цамблак”, ул. “Черноризец Храбър” и “ Цар Иван Асен II”. Утре престои да бъдат описани и останалите 20 засегнати къщи в града.

Добрата новина е, че няма съборени и застрашени сгради. Констатирани са частично напукани външни мазилки, наводнени приземни помещения и унищожена покъщнина. Кметът Даниел Панов започна  разговори с големи производители и търговци на бяла техника, текстил, матраци и строителни материали за подпомагане на най-нуждаещите се хора и семейства.

Градоначалникът информира, че сметосъбиращи и почистващи машини на общинско предприятие "Зелени системи" са залети от водата и на практика не могат да вършат работа, което е наложило да бъде поискана помощ от Софийска община, за да се реши проблемът с извозването на огромните количества боклуци и тиня, донесени от наводнението.

Бедственото положение в Община Велико Търново все още не е отменено. Продължава работата по почистването на мостовете и затлачените с наноси участъци. Утре работните групи ще продължат с огледа на пострадалите жилища и инфраструктура.