/ netinfo
За трета поредна година българската акробатика регистрира възходящо развитие във възрастите 6-8, 9-11 и 6-14 години. В първия ден на Държавното първенство в Горна Оряховица,  квалификациите при момичетата и момчетата 6-8 и 9-11 години поставиха трудна задача пред съдиите да определят финалистите без да пропуснат в тях някое от най-добре представящите се деца.

Рекорд на тазгодишния шампионат е броят на участниците в трите възрасти – 350 състезатели от 18 клуба! Вече се очертава позитивната тенденция  на повишаване на спортно – техническото ниво на държавните първенства, в които  всяка година битката за влизане във финалите става все по-трудна. 

“Изключително съм впечатлен от състезателите във възраст 9-11, особено при момичетата. Виждам огромна разлика от показаното през миналата година – сега на квадрата наблюдавам сложни упражнения, които показват добра треньорска работа за моделиране на качествата на децата.

При 350 участници през тази година, разбирате, че се увеличават нашите възможности за селекция на качествени състезатели с бъдеще в спорта. В момента аз правя своя класация на най-перспективните малки акробати и ще се радвам, ако тя съвпадне с тази на съдиите.

Гледам държавния шампионат като селекционер на националните отбори и в психологически план съм в много по-комфортна позиция от тази на клубните треньори, които тук имат главната цел да доведат до финала своите най-силни състезатели.

В стратегически план, търся проекция на възходящо развитие на акробатиката чрез целенасочена работа с талантливите деца. Интересува ме как клубовете ще изградят у тях качествени спортно-технически умения и ще успеят да ги мотивират да достигнат до спорта за високи постижения.

 Странно е, че обществото ни и медиите се интересуват само от състезания във възрастта мъже и жени, а малките спортисти остават в сянка. А точно те са резерва на елитните отбори и ако не бъдат мотивирани навреме, просто си тръгват от залите и после се чудим защо нямаме достатъчно състезатели във високото спортно майсторство!”, коментира старши треньора на националните отбори по акробатика Драгомир Драганов.

КРАЙНО КЛАСИРАНЕ ПРИ МОМИЧЕТА И МОМЧЕТА 6-8 ГОДИНИ

Индивидуално
    Момичета
1. Кристин Кръстева  от КГС “Юнак” Хасково
2. Моника Костадинова от КСА ЦСКА София
3. Мария Хачатрян от СКЧА Ботевград

    Момчета
1. Даниел Стойчев от СКА “Акро Джъмп” Бургас
2. Александър Клековин от СКА “Акро Джъмп” Бургас
3. Денис Хипке от КСА “Нефтохимик 2011” Бургас

Отборно
    Момичета 
1. СКА “Акро Тамп” София
2. СКЧА Ботевград
3. КСА Бургас

    Момчета
1. СКА “Акро Джъмп” Бургас
2. КСА “Акрос” Варна
3. КСА “Нефтохимик 2011” Бургас


КРАЙНО КЛАСИРАНЕ ПРИ МОМИЧЕТА И МОМЧЕТА 9-11 ГОДИНИ

Индивидуално
    Момичета
1. Пламена Георгиева от СКА “Акро Джъмп” Бургас
2. Ванеса Калчева от КСА Бургас
3. Елена Босилкова от СКЧА Ботевград

    Момчета
1. Георги Стоянов от КСА Бургас
2. Янко Киров от КСА “Орел” Айтос
3. Денислав Пенев от КСА “Нефтохимик 2011” Бургас



Отборно
    Момичета 
1. СКА “Акро Тамп” София
2. СКЧА Ботевград
3. СКА “Акро Джъмп” Бургас

    Момчета
1. КСА “Нефтохимик 2011” Бургас
2. СКСГА “Светкавица” Търговище
3. КГС “Черноморец” Бургас