В Драганово честват 110 години от рождението на Камен Зидаров
В Драганово честват 110 години от рождението на Камен Зидаров / плакат: Община Горна Оряховица

110 години от рождението на драматурга, преводач и поет Камен Зидаров ще бъдат отбелязани в горнооряховското село Драганово. В 13,00 ч. ще бъде открита паметна плоча в родната къща на твореца.

Среща-разговор на тема „Творчество, спомени и житие на Камен Зидаров" ще започне от 15,00 ч. в клуба на пенсионера в селото. От 19,00 ч. в салона на местното читалище „Съединение-1888" ще се състои тържествен концерт под надслов „Живот-поезия, живот-драма, живот за сцената".

Честването на 110-та годишнина от рождението на Камен Зидаров се организира от кметство Драганово и НЧ „Съединение-1888".

Камен Зидаров (псевд. на Тодор Събев Манев) е роден на 16 септември 1902 г. в с. Драганово. Завършил Гимназия във Велико Търново. Първите му литературни изяви са в поезията - публикува стихове още като ученик. Автор е на стихосбирките "Тишина", "Антена", "Септемврийски песни"; драмите "Царска милост", "Усилни години", "За честта на пагона", "Блокада", "Иван Шишман", "Калоян", Боян магьосникът", "Безсмъртна песен; комедиите "Диана и героят", "Плесницата", "Любовта на Адриана Орлова"; книгите "Людмил Стоянов. Биографичен очерк", "Звезди от голямата плеяда. Спомени и размисли".

Умира на 10 декември 1987 г. в София.