Търновски ученици се включиха в глобалната инициатива „Най-големият урок в света“
Търновски ученици се включиха в глобалната инициатива „Най-големият урок в света“ / netinfo

200 ученици от великотърновското СОУ „Вела Благоева“ от IV – XII клас станаха част от световната инициатива на UNICEF и МОН, като проведоха своя най-голям урок на тема „Глобалните цели за устойчиво развитие“. Заедно със своите ръководители - главен учител Розалия Димкова, докторант Ивалина Климентинова , старши учител Кристина Ганева и старши учител Десислава Дянкова, те изпратиха своите послания до връстниците си от целия свят за реализиране на Глобалните цели, които приеха 193 държави на 25.09.2015 г. Младите хора разбраха, че за превръщането на нашата планета в по-добро място е необходимо всички хора да обединят своите сили и креативност.

През последната седмица на месец септември Министерството на образованието и науката в партньорство с УНИЦЕФ- България се включва в глобалната инициатива „Най-големият урок в света“. Ученици и учители от целия свят ще участват, за да се популяризират новите глобални цели за устойчиво развитие.

В Професионалната по туризъм „Д-р Васил Берон“ във Велико Търново, десетокласници, изучаващи специалност „Търговски представител“, стартираха инициативата в старата столица. Младите хора са акционери от учебната компания BOYAR DREAMS. „Като бъдещи предприемачи те осъзнават, че трябва да поемат отговорността да направят планетата ни справедлива, здрава и устойчива”, поясни техният учител инж. Славка Проданова.
Учениците се запознаха със 17-те глобални цели на устойчивото развитие и основните им измерения – икономическо, социално и екологично. Стремежът на всички хора на планетата през следващите 15 години е чрез глобалните цели да се постигнат изкореняване на крайната бедност, справяне с неравенствата, несправедливостта и  климатичните проблеми, информираха от търновското училище.