Турски готвач омайва с шест вида национални кухни
Турски готвач омайва с шест вида национални кухни / dariknews.bg
Турски готвач омайва с шест вида национални кухни
30781
Турски готвач омайва с шест вида национални кухни
Турски готвач омайва с шест вида национални кухни
Турски готвач омайва с шест вида национални кухни
  • Турски готвач омайва с шест вида национални кухни
  • Турски готвач омайва с шест вида национални кухни
  • Турски готвач омайва с шест вида национални кухни

60-годишният Ертул Шимшек е един от най-харизматичните готвачи, с които сме работили, казват  колегите му. Той е добронамерен, усмихнат, приказлив и голям импровизатор. Ще ти се да ти стане приятел. Може да ти опържи яйца или да ти направи сложен морски специалитет с голяма вещина и любов. Докато готви, пее.

Да стане готвач е детската му мечта. В продължение на 27 години е работил в Бодрум. В Анталия и Измир е имал собствени рибни ресторанти. Ръководил е армия готвачи от над 100 човека. В  България дошъл преди пет години, защото си намерил жена от Русе. В момента работи в ресторант във В. Търново и лично посреща всеки гост.

Ертул Шимшек не знае български, засега общува с клиентите с помощта на колежки - готвачки, но знае много за арабската, българската, английската, мексиканската, италианската кухня. Най-любима и най-лесна за приготвяне си остава родната му турска кухня. Една от причините е, че в турската кухня продуктите задължително трябва да са пресни, обяснява майсторът.

Кулинарните му умения са достигнали много висок клас, хвалят го колегите му. Той може да приготви десерт от риба или ястие от медуза. В Турция има само двама готвачи, които владеят тези кулинарни еквилибристки и той е единият. Десертът от риба тук не може да се приготви, защото нужните подправки трябва да бъдат доставени от Турция. Освен подправките рецептата изисква царевично брашно, канела, захарен сироп и ликьор.

На гостите в ресторанта във В. Търново Ертул приготвя по- лесни ястия, но за всяко си има тайна, понякога малка, понякога - добре скрита. Готвачите му колеги обясняват, че не могат да хванат какво поръсва в последния момент, какви са последните подправки или тъй наречените „миришки" -  завършващ щрих, с който готвачът прави от продуктите не просто храна, а преживяване. Много обича да приготвя манть - от разточено тесто се оформят топчета, пълни с кайма, варят се и се заливат с млечен сос и запържен зехтин. Нещо като италианските тортелини, но с по-балкански привкус и затова по-предпочитани от българите. Не му е трудно да угоди на вкуса на клиентите, защото може всичко, но и защото кухните на двата народа са близки.

Чуйте първия прикачен файл.

Много сходства и размяна на идеи има между  кухните на двата народа, но най -силно ни свързва айранът, смята турският готвач.

Чуйте втория прикачен файл.

За лятото Ертул Шимшек препоръчва по-леки ястия - свежи салати и кулинарно обработени миксове от зеленчуци. Турските салати са пикантни- често с люта чушка, а кьопоолуто в турските рецепти е задължително с картофи. Чудесно мезе за ракията са млечните салати с краставици, магданоз и солидно количество чесън, цвеклото също е много подходящо за летните дни.

В краен случай ако ви се дояде месо - агнешки пържолки, ако искате нещо тестено - малки питки, гарнирани с кашкавал и кайма. Правилото е каймата никога да не се купува готова. За кухнята на Шимшек се избира само качествено месо, което мели сам. Зеленчуците трябва да са свежи, а храната - добре аранжирана. Последният одобряващ поглед трябва да е на майстор готвача. Трябва да е сигурен, че клиентите ще са доволни и че компромисите са изключени.

Чуйте третия прикачен файл.