Ученичката Татяна Илиева от Свищов се класира на трето място в конкурс за есе на Институт Конфуций - София
Ученичката Татяна Илиева от Свищов се класира на трето място в конкурс за есе на Институт Конфуций - София / СПГ „Алеко Константинов”-Свищив
На 7.04.2019 г. в Институт Конфуций - София се проведе тържество по случай 70-годишнината от установяването на българо-китайските дипломатически отношения. В основната част от програмата беше конкурсът на тема „Мелодия с аромат на рози”, в който взеха участие 17 ученици от страната, които изпълняваха песни на китайски език. В рамките на празника се отчетоха резултатите от ученическия конкурс за есе на тема „Китай – близък и далечен”.

В конкурса за есе участваха общо 19 ученици от цялата страна. Съгласно регламента, отличените на първите челни позиции получиха парични и поощрителни награди. Ученичката Татяна Илиева (X кл.) от Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов” представи достойно училището си като се класира на трето място. На церемонията по награждаването на победителите Снежана Тодорова - председател на Съюза на журналистите в България връчи грамота и подаръчен пакет на Татяна под аплодисментите на публиката.

Специални гости на празника бяха н.пр. посланикът на Китай в България - Дун Сюдзюн и неговата съпруга - Ся Джъшун, както й ректорът на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ - проф. Анастас Герджиков.

Директорът на Институт Конфуций - София от българска страна - доц. Аксиния Колева благодари на участниците в конкурса за есе „Китай – близък и далечен” като допълни, че тази инициатива има перспективи за развитие и пожела на българските ученици още много нови творчески успехи. Тържеството продължи с песни на китайски език и протече с много позитивни емоции и жизнерадостни мелодии.