Светият синод наследява доларите на митрополит Иларион
Светият синод наследява доларите на митрополит Иларион / netinfo

Митрополит Иларион Пенчев, за когото американска компания обяви, че преди повече от 100 години се е застраховал за крупна сума, е завещал полицата си не на наследници, а на Светия синод. Това съобщиха от държавния архив във В. Търново, където се съхранява препис от завещанието на свещеника.

Застрахователната компания Ню Йорк Лайф разпространи преди месец списък на близо 1000 души от целия свят, със застрахователни полици Живот, направени преди век. Сред тях е и митрополит Иларион Пенчев от Церова кория, което накара негови роднини да сметнат, че е възможно да наследят крупна сума.

Завещанието на Иларион е открито в Държавния архив във В. Търново, подписано със светското име на духовника като дарител на Търновската мъжка гимназия. Затова и сравнително късно намерихме документа, тъй като преди търсехме завещание на човек с духовен сан, каза директорът на архива Ивелина Димитрова.

Завещаната полица е на стойност 20 000 франка, които според волята на свещеника трябва да бъдат изплатени на Светия синод. Повече по темата чуйте в прикачения файл.