Стартира кампанията Roma Pride - Ден на ромската гордост и култура
Стартира кампанията Roma Pride - Ден на ромската гордост и култура / снимка: БГНЕС, архив

Европейската кампания Roma Pride - Ден на ромската гордост и култура, започва на 4 октомври и ще продължи със събития през следващата седмица в 14 държави, между които Австрия, Чехия, Естония, Франция, Унгария, Ирландия. В България проявите ще бъдат организирани от центъра "Амалипе", съобщават инициаторите.

Кампанията се осъществява за пета година от Европейското антирасистко движение и 22 партниращи организации от цяла Европа. Целта й е да апелира за повече толерантност и приемане на ромите, като представи богатството на ромската култура и приноса на ромската общност в европейската история. През 2015 г. се оповестява манифестът "Достойнство за Лети" - за премахване на свинефермата върху останките от бившия концлагер в Лети, Чехия, в който са били избити десетки хиляди роми през Втората световна война.

Манифестът вече е подписан от 73 евродепутати, идната седмица ще бъде предложен и на евродепутатите от България.

Във Велико Търново се предвиждат няколко инициативи в рамките на кампанията. На 7 октомври доброволците на „Амалипе“ ще организират акция пред Централната поща в 18,00 часа. Младежите ще приканват минувачите да се снимат с ромски символ – знаме, забрадка, дайре, препаска с пендари и т.н. По този начин ще изразят уважение и съпричастност към ромските традиции и празници. След това най-сполучливите снимки ще се качат на сайта www.amalipe.com в своеобразна изложба на толерантността.

На 8 октомври в Изложбените зали "Рафаел Михайлов" от 18,00 ч.  ще бъде открита фотоизложбата „НеБългарите“. Тя е съставена от 30 фотоса, които показват чужденци, носещи български символи. Това са хора с различни съдби и професии – от предприемачи и преподаватели до бежанци, живеещи в бедност или в лагери. Освен чрез снимките, те разказват и своите лични истории. На всеки от посетителите ще бъде подарена и книжка, която е събрала освен снимките и личните истории на героите на изложбата. Тя ще остане в старата столица до 12 октомври.

На 8 октомври Центърът за развитие на общността в Стражица и местен клуб в с. Виноград  заедно с ученици от  СОУ ”Ангел Каралийчев”  ще организира  тържество, на  което ще  представят приказка  „Легенда за  Рома”, „Цигански  Танц”, ”Индийски  танц”, песни и др. Центърът за развитие на общността в Павликени ще организира турнир по футбол и конкурс за детска рисунка.

На 9 октомври във В. Търново ще бъде представена театралната постановка „Една нощ в бърлогата“. Спектакълът е с начало 19,00 ч. на сценатата на читалище „Надежда”. Представлението ще покаже ромската традиция, бит и душевност. Преди старта на театралния спектакъл двамата  водещи - Деница Иванова и Николай Бенчев ще представят празника Рома Прайд. Сценарият ще бъде разработен на български и ромски език. Ще се прочетат и няколко стиха на ромски поети.