Спортната 2007- малко добри неща за помнене
Спортната 2007- малко добри неща за помнене / netinfo




2007 година определено не бе годината на великотърновския спорт. Никой от големите ни спортисти не успя да запази позициите си. Калоян Махлянов, Виктор Азманов, Радослав Великов и Михаил Ганев бяха преследвани от контузии, които им попречиха да добавят нови титли към колекциите си. Христомир Христов слезе от подиума, Севгинар Топалова избяга в Сливен, хандбалистките не успяха да си върнат титлата, футболният “Етър- 1924” продължи с лъкатушещото си представяне…

През отминаващата година колелото се зъвъртя. Някои слязоха на по- ниско ниво, други се изкачиха на по- високо и В. Търново все пак не остана без титли и медали, макар че са по- малко от спечелените през 2006 г.
Иван Сираков се класира трети на Световното първенство по ориентиране за младежи. Горнооряховецът прибави към визитката си титла и два бронзови медала от Балканско първенство, злато от българския шампионат при младежите, сребро при мъжете и първо място на Парковата купа.
“Трапезица- 54” донесе на Старата столица още 2 златни и един сребърен медали от Балканиада по ориентиране, чрез Григор Караиванов, два сребърни и един бронзов от същия форум в Турция, чрез Валерия Станева. Не се посрами и другия клуб по ориентиране “Браун Тим”. Николай Димитров е първи на Балканите, носител е на купата на България за мъже, с медали от вътрешния шампионат. Отличия взе и Ива Агова, както и още доста техни съотборници.
Туристическо дружество “Трапезица- 1902” може да се похвали и с постиженията на подрастващите си състезатели по катерене. Мила Гордеева вече печели отличия при жените, с по 3- 4 златни медала се окичиха Гергана Атанасова, Юлия Керемедчиева, Мартин Марков и Кристина Ценева.
Килифаревецът Благовест Лазаров продължава да доминира при мъжете, независимо че е в младежка възраст. Най- доброто му класиране в международно състезание е второто място в кръг от Европейската купа за младежи, в крайното подреждане е осми.
Станислав Недков стана европейски шампион по граплинг. Спечели пет турнира по шуту, записа 13 победи в 13 мача- свободен бой. В края на годината надделя и над водача в европейската ранглиста Коце Сандоски и организира турнир в ДКС “В. Левски”. За него съперници у нас вече няма- целта му е Американската лига и боевете в клетка.
В бойните спортове не можем да не отбележим стабилното присъствие на Ана Николова от АКК “Калоян” в женското карате до. Тя приключва сезона с пет титли и две пети места от Европейско и Балканско първенства.
Ивайло Савов от БК “Ивайло” не позна загуба на ринга през 2007 г. Той спечели златен медал от държавното първенство за кадети и Купа България.
От тази година канадската борба също има своя клуб под Царевец. “Етър- 87” събра млади момчета Мартин Георгиев е със сребро и бронз от Държавно първенство и е втори в Професионалната лига, Тодор Бонев също взе сребърен медал от шампионата.
Второ място на Световно първенство по бадминтон за хора с увреден слух, първо на Балканско за девойки и две трети от Държавно е актива на Гергана Баръмова от Бадминтон скуош клуб В. Търново.
Балкански вицешампион в клас до 125 куб. см.- серийни мотоциклети стана Вилиян Валентинов. Състезателят на новоучреденият клуб “Реммото Рейсинг” е първи у нас до 18 години. Сребърен е съотборникът му Драгомир Добрев, с бронз и сребро приключи годината Спасимир Ячков, а дамата в екипа Геновева Кънева е четвърта с мотоциклет и шеста със скутер.
Сезонът не бе лек за автомобилистите. Петко Петков яхна още по- мощно Пежо и подгони челото в “N- 3”. Катастрофата на рали “Вида”, обаче го извади от играта и му попречи да реализира своя и на колата потенциал. Тодор Тодоров не успя да защити титлата си от миналата година, тъй като полото не вървеше добре през тази. От великотърновските асове на “Етър- рейсинг” само Красимир Кандиларов може де е доволен от себе си. Миналата година първи на писта, през тази освен че запази титлата си прибави към нея още една от планинския шампионат. Отборно е “Етър- рейсинг” е втори в рали- шампионата и президента му Димитър Стефанов вдигна купата на награждаването в София.
В леката атлетика нови имена не се появиха, а добре познатите не останаха капо. Михаил Селенски вече като състезател на новоучредения “Етър- 2007” установи хегемония на диск при мъжете и младежите и е твърдо втори на гюле в двете възрастови групи.
Семейство Пановски продължи да носи медали за “Атлетик- 91”. Румяна Пановска за 20- ти път стартира на Балкански крос и взе сребърно и бронзово отличия. Шампионка на България е на 3000 метра с препятствия и е втора у нас е на маратон, 5000 и 10000 метра. Синът и Александър Пановски е първи на малък маратон, втори на маратоните в София и Манхайм /Германия/, втори на 5000 метра и крос и трети на 10000 м.
Свилен Митрофанов пак обра медалите на при ветераните, вече има и още двама съмишленици Николай Колев и Веселин Георгиев.
Ученикът Камен Минков показа че с успех на спортното поле могат да се изявяват и децата в неравностойно положение. Само за една година той спечели 15 медала от Национални игри за деца с увреждания. От есента Камен се готви при змс Антоанета Селенска.
Във възходяща линия вървя развитието на братя Димитрови. По- големия- Павел стана най- младия утвърден международен майстор у нас. По- малкия Радослав раздели 2- 3 място на силния мемориал за мъже “Георгиев- Кесаровски”. И двамата спечелиха бронзови медали от Европейското първенство в Суботица, имат призови класирания в силни турнири, а с мъжки тим на ШК “Булмакс” се класираха за участие в елита.
Ива Пенчева е най- малката перла на ШК “Царевец”. Десетгодишното момиче е първо във възрастта си на ускорен шах и второ на класически, победи на “Търновската царица”.
ВТШК- 1927 продължи да налага системата на вътрешните турнири , на които израстват десетина млади таланти, сред които се открои Васил Василев, Виктор Атанасов, Тодор Павлов…
Цвета Галунова взе шампионска титла и е четвърта в Европа, но и през 2007 г. се състезава за клуб извън В. Търново, въпреки наличието на три тук.
Конният спорт си има нова надежда Константин Ван Дам. Възпитаникът на Михаил Костов и “Калоян- 92” е шампион при юношите старша възраст и носител на бронзов медал от Балканските игри в Истанбул.
Стрелбата с лък изпревари по резултати спортната стрелба. Стефка Димитрова и Кирил Димитров от “Етър- 78” са първи при девойките старша възраст и младежите, Добринка Данаилова при кадетките.
Заминаването на Янка Василева за Южна Африка и служебните ангажименти на Силвия Пенчева и Боян Байчев пооголиха от към елитни стрелци “Етър- 100” и за това тази година клубът остана без шампион на страната. Байчев и Пенчева взеха сребро. Добре се развиват Добрин Буров, Йордан Сребров и Ивелина Славева, която вече стреля при жените и Йорданка Бурнева- Среброва очаква по- добър следващ сезон.

Колективните спортове има още какво да дадат на Старата столица.

Футболният “Етър- 1924” даде малко поводи за радост. Въпреки, че нямаха финансови и организационни проблеми футболистите рядко показваха наистина качествени игри. Слухове за бойкот, групички и лагери витаеха през цялата пролет. Тихомълком Стоян Петров бе сменен като старши треньор с Велин Кефалов в средата на полусезона, а официално назначаването му бе обявено в първия ден от лятната подготовка. Под негово ръководство етърци играха силно в контролите и не дотам добре в официалните срещи и в крайна сметка Кефалов бе принуден да признае, че няма необходимите изпълнители за агресивен и нападател стил и че възможностите на този отбор е място в средата на класирането в “Б” група.
През пролетта “Ботев- Бали” бе най- силния от третодивизионните ни отбори, но през лятото, след като мисията “професионален футбол” се увенча с неуспех, бе напуснат от всички по- опитни състезатели и през есента закономерно се закотви на дъното на Северозападната “В” група. Надолу в представянето си слезе и ФК “Павликени” и също води битка за оцеляване.
Изгря звездата на “Чумерна” и сега еленския клуб е надеждата на Областта за втори отбор в “Б” група. Въпросът е: “Ще има ли Елена финансови възможности да поддържа тим при професионалистите?
Стабилизирането на “Академик” /Свищов/ под ръководството на Евгени Маринов е факт. Подобно на “Етър- 1924” и “Локомотив” /Г. Оряховица/ сменя треньори и лъкатуши в представянето си, но на ниво Трета дивизия.
Женският футболен клуб “Болярки” се утвърди през изминалата година. Под ръководството на Валентин Витанов великотърновки спечелиха купата на Аматьорската лига, седем са националки в различни възрастови групи.
Хандбалистките на “Етър- 64 не успяха да си върнат титлата при жените и тя отиде във Варна. Възпитаничките на Йонка Генчева запазиха купата на страната и са първите шампионки на плажен хандбал. Клубът успя да се качи отново на върха в женското направление, според класацията на Федерацията и заради доброто представяне на подрастващите си гарнитури. Именно тук обаче “Етър- 64” бе пробит, след като през лятото треньорката Даниела Марова премина с шест от най- качествените девойки младша и старша възраст в “Локомотив Металекс Билд”. Мотивът и- “не и дават да се развива пълноценно във великотърновския клуб”.
Баскетболът продължи да се развива на ниво подрастващи. Ударът на годината е трансферът на Георги Сираков в италиански “Равена”. Иначе момчетата на “Етър- 49” доминират в Зоната, но медалите от Държавните първенства ги няма.
Диана Иванова стана президент на ВК “Царевец- 19”. Това е основната волейболна новина. Другото е 2- 3 ентусиасти- треньори, много желаещи да играят волейбол момичета и момчета и липса на средства за постигане на по- високи резултати от участие на областно и междуобластно ниво.

И през отминалата година В. Търново бе домакин на голямо състезание. В началото на октомври в ДКС “В. Левски” се събра елитът на канадската борба. Удоволствието да посрещне каймака на армрестлинга струваше на Общината 120000 лева. За десетина дни улиците на Старата столица бяха пълни със здрави момчета и момичета. Първенството счупи всички рекорди по брой участници- над 800, бе предавано от огромен брой телевизии. Спечели и Двореца на културата и спорта, който вече с ремонтирани санитарни възли.
Разцеплението на Федерацията на българските алпийски клубове лиши ТД “Трапезица- 1902” от възможността да организира отново Световна купа за мъже и жени в дисциплините скорост, трудност и боулдър. Международната федерация не прие за член Българската федерация по състезателно катерене- 2006” и продължи да работи с Българската федерация по алпинизъм и катерене. София получи някаква Световна купа по боулдър, а В. Търново имитация на Европейска купа за младежи. Така бе сложена точка на дългогодишните усилия на ТД “Трапезица- 1902” да превърне България в ежегоден център на големи състезания и на практика в това отношение състезателното катерене се върна в Първи клас.

Спортната база продължава да запада

Придобивката на спортната база през 2007 г. е ремонтирания басейн в СОУ “Ем. Станев”. Съоражението глътна половин милион лева, но наистина стана за чудо и приказ. То обаче е единствената придобивка на спортната база във В. Търново.
Ремонтът на залата в Радиотехникума продължи да се влачи със скоростта на костенурка. Новите зали в западната част на стадион “Ивайло” също не бяха пуснати в експлоатация. Общинският съвет не прие и новите тенис- кортове. Стадион “Ивайло” продължи да се руши- южните трибуни скоро ще рухнат, както и осветлението, тартановата писта се разпада, а закритата писта скоро ще може да се ползва за ледена пързалка, заради течовете в нея. Апропо след като Ледената пързалка бе разрушена има нужда от такава.
Въпросът с футболните терени е още по- трагичен. Този на стадион “Ивайло” е единствения, който отговаря на някакви критерии. В Старото военно училище тренират всички възрастови групи и въпреки положените усилия, възстановяването му се оказа мисия невъзможна, въпреки че в един момент бе придобил приличен вид. На естествените чимове в Леденик и Самоводене пасат крави. Съблекалните също са разрушени. На практика на територията на Общината само в Дебелец и Килифарево се поддържат терените, благодарение на местните футболни клубове.
Така че за 2008 година освен медали можем да си пожелаем и средства в Инвестиционната програма на Общината за подобряване на базата, в противен случаи не е далеч времето когато ще се вдигат паметници на разрушените съоражения…