Солисти от Арена ди Верона ще пеят на Царевец
Солисти от Арена ди Верона ще пеят на Царевец / Община В. Търново
Солисти от "Арена ди Верона" ще пеят на Царевец
54281
Солисти от "Арена ди Верона" ще пеят на Царевец
  • Солисти от "Арена ди Верона" ще пеят на Царевец

Солисти от "Арена ди Верона" ще гостуват на великотърновска сцена. Това вероятно ще стане следващото лято за фестивала "Сцена на вековете", съобщи кметът на старата столица Даниел Панов. По време на посещението си в Италия, където градоначалникът представи кандидатурата на В. Търново за културна столица на Европа, той се е срещнал и с кмета на Верона- Флавио Този.

В града на Данте и Жулиета двамата кметове са подписали споразумение за партньорство и сътрудничество.

"Получих обещание от г-н Този за учредяването на Международна асоциация на градовете, които провеждат оперни фестивали на открито. В хода на подготовката на учредяването на Асоциацията ще бъде проучен подробно опитът и практиката на градове в Италия, Кипър, Израел, Словения, Финландия, Германия, където се организират и провеждат такива фестивали", разказа Даниел Панов. Двамата са разговаряли относно побратимяването на В. Търново и Верона. Договорът най- вероятно ще бъде сключен през есента, когато Флавио Този ще гостува под Царевец. Верона ще предостави своя опит във функционирането на предприятието за управление, поддръжка и реставрация на историческите сгради.

"Този опит е особено ценен за нас, защото аз отдавна имам намерение да потърся чрез подобна структура работещо и ефективно решение на проблема със сградите в старата част на Велико Търново, които са в недобро естетическо състояние, а много от тях са дори опасни.

Проведох разговор и за активно партниране в процеса по запазване на традиционните занаяти в двата града.

Обсъдихме и възможността за реализиране на активен културен обмен между творци от Верона и Велико Търново, както и за обмен на изпълнители, фестивали и значими културни събития. Коментирахме и гостуването на треньори от местния футболен отбор "Киево", който от миналата година е в Серия "А" на Италия", разказа Даниел Панов.

По покана на Флавио Този, Даниел Панов е участвал в пресконференцията, посветена на предстоящото откриване на най- популярния оперен фестивал на открито „Арена ди Верона", който е емблематичен за цяла Европа.

Специален гост на пресконференцията е бил световно известният режисьор Франко Дзефирели, който режисира операта "Дон Жуан", с която ще започне фестивалът на 22 юни. Франко Дзефирели е актьор, режисьор, сценарист и продуцент. Печелил е награди Еми и Давид ди Донатело, два пъти е номиниран за Оскар. Поставил е над 100 опери, заснел е над 30 филма. Дебютира през 1967 г. с „Укротяване на опърничавата" с Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън. Работил е с Пласидо Доминго, Лучано Павароти, Лоурънс Оливие, Марчело Мастрояни, Мел Гибсън.

"Имах уникалната възможност да се срещна и да разговарям с това светилото на киното и оперната  режисура. Интересно е, че той знаеше за В. Търново и веднага коментира, че това е старата българска столица", каза още Даниел Панов. Той е разговарял и с директора на "Арена ди Верона" относно  възможностите за сътрудничеството със "Сцена на вековете". Много любохитен е фактът, че при дъжд по време на представление във Верона, изпълнителите прекъсват докато спре, след което започват отначало, а публиката изчаква по местата си.

По думите на кмета друг позитивен резултат от срещите е възможността В. Търново да използва опита на Верона в областта на проучването и социализирането на обекти от културно- историческото наследство. Ще се разчита и на контактите, които градът на Жулиета има, като обявен от UNESCO за колективен паметник на културно- историческото наследство от световно значение.

Чуйте още по темата от Даниел Панов в звуковия файл.

Двата града имат множество сходства. Подобно на Велико Търново Верона има замък в местността Торичели, а на върха на хълма се намира храмът „Свети Петър и Павел". В околностите има множество църкви и манастири, добави кметът.

В. Търново и Верона са свързани и с още един любопитен исторически факт. Избраният на 17 април 1879 г. от Учредителното събрание тук за пръв български княз след Освобождението и положил клетва в Търново на 26 юни- Александър І Батенберг, е роден във Верона.