След 15 години българите стават малцинство в собствената си държава
След 15 години българите стават малцинство в собствената си държава / DarikNews.bg
След 15 години българите стават малцинство в собствената си държава
54193
След 15 години българите стават малцинство в собствената си държава
  • След 15 години българите стават малцинство в собствената си държава

"Със 70 000 души намалява всяка година населението в България. Това означава, че на всеки час у нас умират по шест човека. С тези темпове след 20 години населението ни ще се е свило до 5,5 млн.души", коментира във Велико Търново Костадин Костадинов от Центъра за демографска политика.

"Българският народ се е запътил към своето ритуално самоубийство. Ако не се вземат мерки, държавата ще престане да съществува в сегашния си вид, защото след 15 години българите вече няма да са мнозинство и няма да задават дневния ред на обществото", заяви Костадинов. За последните 20 години българите са намалели с 2 млн. души.

В момента България е на 204 място по раждаемост в световен мащаб от общо 230 държави, като зад нас са само някои бивши африкански колонии, в които има масова пандемия от СПИН. По смъртност се нареждаме на 10 място, а по заставяване на населението сме на трето. Средната възраст в България е около 43 години, при 28 в Албания. От 2007 г. българите сме малцинство при новородените деца, а около 50% от първокласниците нямат за майчин език българския, посочи Костадин Костадинов.

Демографските и социални проблеми на държавата, състоянието на съвременното българско общество и зреещите в него социални конфликти ще бъдат обсъдени на конференция във Велико Търново, организирана от Центъра за демографска политика. Форумът ще се проведе на 9 юни (събота) в Народната библиотека "П. Р. Славейков" и на него ще бъдат представени над 15 доклада, свързани с проблемите, предизвикателствата и потенциалните заплахи пред българската нация и държава, уточни доц. Милен Михов, който също е член на Центъра за демографска политика.

Неправителствената организация е създадена преди около две години с идеята да изследва проблемите, свързани с демографските процеси и социалните конфликти в съвременното българско общество, както и с разработване на стратегии за справяне с демографската катастрофа, която е най-сериозния проблем, пред който е изправена държавата.

С много бързи крачки България се е насочила към един етнически и социален взрив, каза още Костадин Костадинов, който е и заместник председател на ВМРО. 10 % от бюджета на държавата в момента отива за изхранване на ромите. Същевременно около 7,5 милиарда лева е сумата, необходима за плащане на пенсиите в държавата. Само че в момента от нашите заплати се получават не повече от 60% от тази сума, останалите 40% се дотират от бюджета от косвени или преки данъци. Държавата е наясно, че не може да продължи да изхранва едновременно и ромите, и пенсионерите. Съдейки по социалната политика, която се води в момента, държавата е избрала да храни само ромите, заяви Костадинов. По думите му социалните помощи продължават да растат като обем и като процент от общия размер на бюджета, докато пенсионните суми леко и плавно намаляват от години.

Чуйте повече в първия звуков файл.

Центърът за демографска политика, който работи в тясно сътрудничество с ВМРО, има демографска програма, изработена още преди 10 години. Три основни мерки трябва да бъдат приложени - поощряване на раждаемостта сред българите, връщане на емигрантите от чужбина, които са близо 2 млн.души и внос на българи от чужбина от нашите традиционни диаспори в Средна Азия, Централно-азиатски съветски републики и Руската федерация - около 200 000. За съжаление няма държавническа воля за решаване на тези проблеми, коментира Костадинов. Правили сме многократни опити за срещи с управляващите, но единствено настоящият здравен министър Десислава Атанасова се отзова на един разговор и се ангажира с част от проблемите, допълни той.

Още във втория звуков файл.