Синята коалиция отчете незадоволителни резултати от вота, подкрепя Даниел Панов
Синята коалиция отчете незадоволителни резултати от вота, подкрепя Даниел Панов / netinfo
"Синята коалиция" отчете незадоволителни резултати от вота, подкрепя Даниел Панов
46335
"Синята коалиция" отчете незадоволителни резултати от вота, подкрепя Даниел Панов
"Синята коалиция" отчете незадоволителни резултати от вота, подкрепя Даниел Панов
  • "Синята коалиция" отчете незадоволителни резултати от вота, подкрепя Даниел Панов
  • "Синята коалиция" отчете незадоволителни резултати от вота, подкрепя Даниел Панов

"Синята коалиция" ще подкрепи кандидат-кмета на ГЕРБ във Велико Търново Даниел Панов, който отива на балотаж тази неделя. Като незадоволително определи представянето на "Синята коалиция" на първия тур общинският председател Камен Алексиев. От синята листа в местния парламент ще влязат само двама съветници - Камен Алексиев и Мирослав Трифонов, които са представители на СДС.

Във формата "Синя коалиция" участваха още ДСБ и Български демократически форум, които остават извън Общинския съвет. Мирослав Трифонов обаче обеща, че двамата с Алексиев ще бъдат съветници не само на СДС, а на цялата "Синя коалиция", както и на всички демократично мислещи хора. От "Синята коалиция" благодариха на всички, които на първи тур са отишли до урните и са гласували за тях.

Оставки в СДС засега няма да има, но до шест месеца ще се проведат вътрешни избори, посочи Камен Алексиев. Според него основната причина за лошите резултати на "Синята коалиция" е неуспялото дясно обединение във Велико Търново и наличието на още една дясна листа, което е заблудило много сини избиратели.

Чуйте Алексиев в първия звуков файл.

Направихме една градивна и позитивна кампания, бяхме сред хората, но явно не сме успели да стигнем напълно до сърцата им, каза областният председател на СДС Мирослав Трифонов. По думите му резултатите на "Синята коалиция" в цялата област са неочаквано незадоволителни както на местните, така и на президентските избори.

За кандидат-президентската двойка Румен Христов - Емануил Йорданов в цялата област са гласували около 1 800 души, отчете Трифонов. Рекапитулацията след местния вот е 1 074 гласа за синия кандидат Камен Алексиев във Велико Търново, 1 803 гласа за Иван Момъков в Горна Оряховица, който е подкрепен от СДС, 614 гласа в Златарица за Стефан Добрев, който отива на балотаж с подкрепата на СДС.  В Лясковец кандидатът на СДС Николай Николов е събрал 251 гласа, в Павликени Минка Ангелова - 318, в Сухиндол Димитър Конашев - 188 гласа. В Свищов с 8 525 гласа на балотаж отива Станислав Благов, издигнат от широка дясна коалиция, в която влиза и СДС.

Резултатите за общински листи показват, че СДС ще има поне пет общински съветници в областта - двама във Велико Търново и по един в Горна Оряховица, Златарица и Полски Тръмбеш.

За ДСБ резултатът във Велико Търново е най-тежък, тъй като няма да има свой пряк представител в Общинския съвет. Много ще разчитаме на Алексиев и Трифонов да защитават и нашите интереси, каза регионалният координатор на ДСБ Ангел Янчев.  Тежка загуба ДСБ претърпя и в Горна Оряховица и Полски Тръмбеш, където също няма да има представители в местните парламенти. Възстановени са обаче позициите в Свищов, където зам.-председателят на ДСБ Марин Маринов влиза в Общинския съвет. По един съветник ДСБ ще има в Сухиндол и в Златарица, добави Ангел Янчев.

Чуйте го във втория звуков файл.