Разкриха незаконна сеч на дървесина в Еленско
Разкриха незаконна сеч на дървесина в Еленско / DarikNews.bg, архив

Незаконна сеч на дървесина установиха служители на Районно управление- Елена. В средата на декември миналата година в полицията в балканския град е бил получен сигнал за незаконна сеч на широколистни дървета в землището на село Блъсковци. При извършения на мястото оглед е било установено, че са отсечени 120 дървета от различни видове.

От проведените действия по разследването е установено, че извършител е 56-годишния К. Д. от Елена, известен на полицията и осъждан. Той е отсякъл дърветата в периода 1-30 ноември 2015 г. с редовно позволително за сеч, но извън указаните в него срокове, количества и видове дървета. След доклад на материалите в прокуратурата вчера мъжът е привлечен като обвиняем. Взета му е мярка за неотклонение "подписка".

Вчера при проверка в еленското село Майско е установена каруца, превозваща 1 пространствен куб. м. сухи дърва за огрев, без поставена горска марка и разрешително за превоз. В хода на извършената проверка е изяснено, че дървата са намерени и незаконно отнети от землището на селото. По случая е започната преписка.

Същият ден в полицията в Стражица бил получен сигнал за кражба на 0.5 куб. метра дърва за огрев, добити от землището на Кесарево. От извършените действия по разследването извършителят е установен – 52-годишния И. П. от същото село. Дървата са върнати на собственика. Материалите по случая ще бъдат докладвани в  прокуратурата.