Радев: Уважавам решението на Иво Христов да се кандидатира за евродепутат

Румен Радев
Румен Радев / Рени Първанова
Президентството не е феодална институция и всеки е свободен да направи своя избор. Така президентът Румен Радев коментира мястото на съветника на кабинета на президента Иво Христовв в листата на БСП за евроизборите. 

"Уважавам решението на Иво Христов да се кандидатира за евродепутат, България има нужда от свободомислещи и компетентни хора в ЕП. Българската конституция ясно определя индивидуалните права и свободи, затова всеки е свободен да се кандидатира за изборна длъжност и това е лично решение на г-н Христов, което аз уважавам. Всеки е свободен да бъде там, където се надява да бъде най-полезен и най-значим. Вярвам, че България има нужда от компетентни и свободомислещи представители в ЕП, които да отстояват българския интерес“, категоричен е президентът. По думите му президентството не е феодална институция и всеки е свободен да прави своя избор. 

Държавният глава отбеляза и, че депутатите трябва да се ръководят от политическата мъдрост и народния суверенитет, за да имат по-малко вета и отменени закони от Конституционния съд. 

Румен Радев коментира и създалото се напрежението в Габрово след нападението на продавач от група роми и последвалите протести. По думите му гневът на хората от Габрово е разбираем, тъй като цели поколения в България израснаха с чувство за безнаказаност. Той заяви, че основният проблем е в беззаконието и това е всеобщ проблем за държавата.

"Според мен трябват два паралелни подхода в този случай. Първият това е безкомпромисно и твърдо прилагане на закона, а вторият много важен и стратегически подход е да се води борба със социалните причини, които водят до престъпност. Това са ниското образование, липсата на трудова заетост, липсата на чувство за отговорност пред обществото. Ето там трябва да работим“, категоричен е държавният глава.