Представиха Случаят Ванга във Велико Търново
Представиха Случаят Ванга във Велико Търново / DarikNews.bg

Новата книга на Николай Стоянов "Случаят Ванга" бе представена във Велико Търново. Сред гостите на събитието в Народната библиотека бяха кметът Даниел Панов и неговият заместник Снежана Данева, литературният критик Михаил Неделчев и други известни личности.

Авторът е роднина на Ванга и човек, получил признание по-скоро в Европа, отколкото в България. Николай Стоянов е и председател на Фондация „Балканика", която има значим принос в популяризиране и издаване на литература от водещи балкански автори.

22 са издадените досега книги за Ванга, но, според автора, едно от достойнствата на тази е, че разкрива образа на известната българска пророчица, навлизайки в нейния дух. Книгата, писана в продължени на година, представя личния живот и показва драмата на един впечатлявящ и дълбоко необикновен живот.

Авторът е събрал спомени за Ванга от дете, както и истории, които се предават от поколение на поколение във фамилията. Освен текстове, посветени на Ванга, книгата разказва и много за времето, в което е живяла тя, за емблематични личности и събития, белязали тези години, за взаимоотношенията с властта и тайните служби, за научните експерименти, които приживе са се провеждали с пророчицата, въпреки че подобни се отричат до днес, за други феномени около нея, както и за сеансите, които тя е провеждала за контакт с отвъдното.

За разлика от повечето издания у нас, посветени на Ванга, насочени по-скоро към сензацията с журналистически привкус, книгата на Николай Стоянов съдържа много биографични факти за пророчицата и е преди всичко една лична история за нея, пречупена през писателския поглед. Освен в България, изданието излиза успоредно в Македония и Русия.

За пръв път Стоянов се запознава с Ванга, когато е на 3,5 години. Като близък неин родственик той многократно е ставал свидетел на нейните трансови състояния. В книгата си той описва интересни случки на Ванга, свързани с популярни лица като Блага Димитрова, Тодор Живков, Людмила Живкова, Светлин Русев, Николай Райнов, Евтим Евтимов и много други творци, политици, артисти, дипломати, както и такива с обикновени хора, участвали или станали свидетели на необикновени срещи с пророчицата. Част от историите са известни на широката аудитория, защото повечето от тях се пренасят от уста на уста, но са обяснени и интерпретирани от автора по различен начин. В книгата са разказани и такива, които читателите ще научат за първи път.

Николай Стоянов е консултант на Генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и е сред приятелите, на които Велико Търново активно разчита и ще разчита за представяне на своята кандидатура за Европейска столица на културата през 2019 година.