Празнична литургия и литийно шествие за Димитровден
Празнична литургия и литийно шествие за Димитровден / Sofia Photo Agency

С празнична Света литургия във великотърновската църквата „Успение Богородично" започна тази сутрин честването на празника Димтровден и отбелязването на 826-та годишнина от въстанието на Петър и Асен. Литийно шествие с иконата на Св. Димитър ще премине до църквата „Св. Димитър Солунски", където в 11,00 часа ще започне официалната част.

Проф. Николай Даскалов ще представи есе за въстанието на братята Петър и Асен и възстановяването на българската държава. Слова ще произнесат кмета Румен Рашев и председателят на Строителната камара. По повод годишнината от основаването на Търновската Архиепископия благодарствен молебен ще отслужи Великотърновския митрополит Григорий.

В програмата са включени и изпълнения на Квартет за църковнославянски песнопения, освещаване на курбан за здраве по повод Димитровден - Ден на строителя, както и народно веселие по случай празника с участието на фолклорен ансамбъл „Искра".

От 12,30 ч. в Патриаршески комплекс в крепостта Царевец ще бъде открита мемориална плоча с имената на българските патриарси от 1186 - 1392 г.

Вечерта от 20,30 ч. ще бъде излъчен спектакълът „Звук и светлина".