Повишва се употребата на кокаин сред учениците
Повишва се употребата на кокаин сред учениците / netinfo

Всеки четиринадесети ученик и всеки седми студент във Велико Търново употребяват наркотици, но два пъти повече са тези, склонни да опитат. Това показват две паралелни представителни изследвания сред ученици и студенти, направени от Областния съвет по наркотични вещества и програма СИНДИ.

Марихуаната е най-употребяваният от младежите наркотик. Наблюдава се чувствително повишаване на употребата на кокаин сред учениците, което е крайно обезпокоително, коментира председателят на областния съвет Надка Яламова.

Любопитството и удоволствието са основните причини, които карат младите хора да пробват наркотици. Проблеми в общуването и приятелският кръг са другите мотиви, които тласкат младежите към наркотичините вещества.

Превенцията трябва да започне в най-ранна ученическа възраст, за да се предотвратят необратимите последици от употребата на наркотици, категорични са специалистите.

Изследването за употреба на психоактивни вещества сред студентите се прави за първи път. То обхваща 414 младежи от двете висши училища във Велико Търново. Проучването сред учениците пък е трето поред и обхваща близо 1 500 ученици.