По-ниски цени на автобусните билети иска Общината
По-ниски цени на автобусните билети иска Общината / netinfo

Кметът на община Велико Търново Румен Рашев е изпратил писма до автобусните превозвачи с искане да намалят цените на билетите в градския транспорт.

Такива писма са изпратени до фирмите „Пътнически превози”, „Атанасов 90” и „Надежда”. Писмо е изпратено и до фирма „Волан”, която изпълнява междуградски превози.

Кметът настоява превозвачите да преразгледат ценовата си политика заради поевтиняването на дизелово гориво.

В момента „Пътнически превози” и „Атанасов 90”, които обслужват повечето градски автобусни линии, возят на 80 стотинки. ЕТ „Надежда” поддържа линия №5, където цената на билетчето е 70 ст.

След бурни обществени дебати през месец юли превозвачите вдигнаха цените на билетите с 10 стотинки като посочиха основен мотив – рязкото поскъпване на горивата. Тогава скочиха и билетите за междуградските линии с 12 - 20 %. Това предизвика широк обществен отзвук и накара Общинският съвет да се включи в дискусията „за” или „против” вдигането на цените на билетите.

В крайна сметка кметът беше упълномощен от общинските съветници да сключи анекс към договорите с превозвачите, с който им разрешава исканото увеличение. Само на фирма „Авия”, която поддържа две градски линии, бе отхвърлена икономическата обосновка за повишение на билетите и в момента тя продължава да вози на 60 ст.

Тъй като през последните месеци се наблюдава значително намаляване в цената на дизеловото гориво и към днешна дата тя е по-ниска дори от нивата през декември 2007 г., градоначалникът настоява превозвачите да върнат старите цени от 70 ст. за билет. Срок за отговор на това искане в писмата обаче не се посочва.