Павликени празник
Павликени празник / netinfo
На 29 юни Павликени ще отбележи 74 години от обявяването си за град.  Във връзка с празника, общината е подготвила богата програма – авторитетни фестивали, юбилейни изложби, прояви и няколко концерта. Това съобщи кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов. Той отбеляза, че програмата продължава в рамките на 16 дни и е започнала още на 14 юни с театрален спектакъл на Театъра „Българска армия”, в които са взели участие Елена Петрова и Иван Радоев с постановката „Жан и Беатрис” на Карол Фрешет. От 16 до 18 юни се проведе ХХХ-ят Регионален туристически празник - преглед на водния, пешеходния и колотуризъм на яз. „Александър Стамболийски”, на базата на Туристическо дружество „Росица” в  Павликени.
 
Тази вечер от 18.00 часа във фоайето на НЧ „Братство 1884” ще бъде открита изложбата от V-я Национален пленер с международно участие по фотография „Павликенския край и неговите хора”. Той беше открит в събота с 11 фотографа като имаше участие от Сърбия. В рамките на четири дни те заснемаха различни предприятия, природни красоти, водния и фолклорния празник.
 
Утре, отново в читалището, ще бъде и концертът на солистите на Концертния ансамбъл при Дома на офицерите в град Екатеринбург. Те съществуват от 2015 година и в него влизат ярки изпълнители, лауреати в руски конкурси.
 
На 23 и 24 юни Павликени ще събере младия елит сред младите певчески таланти на България за шестото издание на Националния конкурс за млади изпълнители на популярна песен с международно участие „Нека да е лято”. „Този конкурс се превърна в едно от емблематичните събития и в очаквана надпревара между младите певци на България и поканените гости от чужбина. Конкурсът поддържа много високо ниво благодарение на дългогодишното ни приятелство и партньорство, което изградихме в годините, с Румяна Начева. Тя ни дава съвети по отношение на регламента още от първото издание. Участието й в групата привлича много чуждестранни изпълнители да участват, познавайки нейния конкурс „Сребърна Янтра”, обясни инж. Манолов.

Павликени празник
netinfo

Председател на журито отново е композиторът Стефан Димитров, членове са естрадната звезда Нели Рангелова, директорът на конкурса „Сребърна Янтра” Румяна Начева, зам.-кметът на Община Павликени инж. Анастасия Вачева, румънският композитор и директор на международен конкурс Серджо Чичо и музикалният педагог от Павликени Александър Михайлов.
 
Първата вечер, от 22.30 часа, ще има рецитал на Нели Рангелова. Целите на конкурса са утвърждаване у младите изпълнители на вкус към най-добрите образци на българската и световна поп, рок и джаз музика. В рамките на конкурса се провеждат срещи с композитори, вокални педагози, доказани изпълнители и продуценти; съпътстваща културна програма. Наградата за най-добрия изпълнител за всички възрастови групи или т.нар. ГРАН ПРИ представлява статуетка от планински кристал с триизмерна лазерно гравирана роза и парична награда от 400лв., осигурени от Община Павликени. Кметът обясни, че тази година е променена визията на наградите в четирите възрастови групи. Те също ще представляват статуетка от планински кристал с гравирано триизмерно слънце. Паричните награди, заедно с предметните, надхвърлят 3 000 лева. Условията за участие не са променяни – две песни в две вечери, едната от които задължително трябва да е на майчиния език на участника. Конкурсът е отворен за участие за чуждестранни певци. „Тази година установихме рекорд в броя на участниците в тазгодишното издание. До 20 юни, когато беше крайният срок бяха записани 71 участници", каза с гордост кметът инж. Манолов, тъй като по същото време в страната се организират още няколко певчески конкурса.
 
„Нека да е лято” е конкурс за индивидуални изпълнители от 5 до 30 години, разпределени в четири възрастови групи: Първа група - от 5 до 8 години; Втора група - от 9 до 13 години; Трета група - от 14 до 17 години и Четвърта група ­ от 18 до 30 години. По време на I-ви тур участниците задължително изпълняват песен на роден език от страната, която представят, а във II-ри тур - песен по избор. Изпълнението е на живо, а музикалният съпровод се осигурява от участниците на звуконосител по избор - CD или мини диск. Задължително е предоставените файлове да са в аудио формат. На диска трябва да са записани единствено двете конкурсни песни. Разходите за пътни и пребиваване в Павликени са за сметка на участниците. За всяка възрастова група са осигурени 5 индивидуални награди: 1-ва, 2-ра и 3-та награда (статуетка и парична премия) и две поощрителни награди; Специална награда на Кмета – юбилеен плакет и парична награда 200 лева; Награди на организаторите, публиката и спонсори. Оценяването се извършва от Професионално 6-членно жури”, допълни Румяна Начева. Тя поясни, че най- малките участници тази година са на 5 години и са трима, а най-големият е на 30 години.

Павликени празник
netinfo

Празникът продължава на 28 юни, когато вечерта в Павликени ще гостува бившия кмет на Каварна Цонко Цонев с представяне на книгата „Кметълски истории”. Тогава той ще покаже и своя пътуващ Рок-музей с реликви от известни рок групи – музикални инструменти, статуетки и известни албуми.
 
„На 29 юни започваме с празнична литургия, посрещане на гости, тържествена сесия на ОбС-Шавликении връчване на отличия. Тази година не постъпиха предложения за излъчване на почетен гражданин, но постъпиха няколко за удостояване с едностранен плакет за заслуги. Тази вечер е редовната юнска сесия на Общински съвет – Павликени и според протоколите и петте предложения ще бъдат приети”, обясни инж. Манолов.
 
Отличени ще бъдат Йордан Йорданов за обществено полезна дейност, Павлинка Николова за висок педагогически професионализъм, поетесата Венета Мандева посмъртно за цялостното й литературно творчество, Филип Филипов за дългогодишната му дейност като музикант и ръководител на духовата музика и Женския народен хор при НЧ „Братство 1884” в продължение на 40 години и Ана Илиева за дългогодишна благотворителна дейност. Вечерта на сцената на Летния театър ще има концерт на ансамбъл „Българе” със спектакълът „Осмото чудо”.
 
Входът за всички мероприятия е свободен.