Откриха единствените в страната пеещи и светещи фонтани
Откриха единствените в страната пеещи и светещи фонтани / DarikNews.bg

Стотици великотърновци се събраха в парк „Марно поле", за да видят пускането на обновените фонтани във Велико Търново. Единствените в България пеещи и греещи в разноцветни светлини шадравани бяха официално открити тази вечер от кмета Даниел Панов. Светлинната водна феерия беше съчетана с музика на Жан Мишел Жар.

С откриването на атрактивното съоръжение беше поставено началото на утрешните празнични прояви във Велико Търново. "Апелирам към всички вас да пазим това място от вандалщини, за да може то да се превърне във фестивален център заедно с летния театър, който в момента се почиства и обновява", каза при откриването кметът Даниел Панов.

Водната каскада с площ от 739 кв. м беше изцяло новопостроена за 1,5 млн. лв. по Оперативна програма "Околна среда". 53 дюзи изхвърлят водата на различна височина, образувайки разнообразни водни фигури. Германски софтуер позволява да се направят 15 различни водни атракции във всеки от шестте басейна.

Водната каскада се осветява от 384 прожектора във виолетово, червено, синьо, зелено, жълто и бяло. За по-добър ефект от светлинното шоу коритата са облицовани с няколко вида мрамор. Новите шадравани са 9 пъти по-енергоспестяващи. Монтирани са 180 метра предпазни огради.

В продължение на 4 месеца жителите на старата столица пряко следиха как върви ремонтът на каскадата, която бе "скрита" зад 300 метра прозрачна ограда. За пешеходците сега са предвидени нови подходи от двата края на фонтаните. Освен шадраваните с нов облик са и 3500 кв. м от пешеходните алеи в градския парк, поставена е и нова паркова мебел.