/ съд / / Thinkstock/Getty Images
Илия Станчев ще плати 10 000 лв. обезщетение на Карамфил Бижев
Във вторник състав на Окръжен съд - Велико Търновo постанови присъда по НОХД 259/2017 г., с което призна подсъдимият Илия Й. С. (р. 1985г.) от Павликени за виновен в това, че на 18 януатри 2016 г., във Велико Търново отнел като извършител чужди движими вещи – сумата от 250 лева от владението на Карамфил Я. Б. от Велико Търново, с намерението противозаконно да ги присвои, като след заварване на мястото на престъплението, за да запази владението на откраднатите вещи, възпроизвел изстрели с огнестрелно оръжие (пистолет), срещу Карамфил Б. от Велико Търново, Айдън А. Х. от гр. София и Альоша С. А. от гр. Велико Търново, като деянието е придружено с опит за убийството на Карамфил Б, поради което и на основание чл. 199 ал. 2, т. 2, пр. 2-ро, чл. 198, ал. 3 от НК, вр. чл. 36 и чл. 55 ал. 1 т. 1 ( наличие на многобройни или изключителни смекчаващи вината обстоятелства) от НК, му наложи наказание в размер на 7 години лишаване от свобода.

Търновец, обидил полицейски служител, се извини публично

Подсъдимият Илия Й. С. е признат за невинен да е извършил горното деяние в съучастие с подсъдимия Станчо Й. С., поради което е оправдан по обвинението по чл. 20 ал. 2 от НК. Подсъдимият Илия Й. С. е признат за виновен в това, че до 18.01.2016 г., в гр. Велико Търново, държал огнестрелно оръжие – пистолет и пет броя боеприпаси без да има за това надлежно разрешително, поради което и на основание чл. 339 ал. 1 от НК, вр. чл. 36 и чл. 54 от НК е осъден на 3 години лишаване от свобода.

На основание чл. 23 ал.1 от НК, Окръжен съд определи едно общо наказание за подсъдимия Илия Й. С., а именно по-тежкото от тях – 7 години лишаване от свобода, което подсъдимият да изтърпи при първоначален строг режим.

Той е осъден и да заплати на Карамфил Б. сумата от 10 000 лева като обезщетение за неимуществени вреди и сумата от 250 лева имуществени вреди, които гражданският ищец е претърпял в резултат на престъплението, ведно със законната лихва.

Съдът отхвърли предявения от Карамфил Б. иск за разликата на уважения размер до предявения от 200 000 лева, а също така и отхвърли изцяло предявения от Альоша С. А. граждански иск за сумата от 20 000 лева като неоснователни и недоказани.
 
29-годишен търновец е обвинен в държането на порнографски материали

Със същата присъда, Окръжен съд – Велико Търново призна подсъдимият Станчо Й. С. за виновен в това, че 18.01.2016 г. в гр. Велико Търново, при условията на опасен рецидив, в съучастие като извършител с Илия Й. С. от Павликени, чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот – входна врата на офис, извършил опит за отнемане на чужди движими вещи – сумата от 250 лева от владението на Карамфил Я. Б., с намерението противозаконно да ги присвои.

На основание чл. 196, ал.1, т.2, вр. чл. 195 ал. 1, т. 3, вр. чл. 29 ал.1 б „б“ и вр. сл. 36 и чл. 54 му наложи наказание от 4 години лишаване от свобода, които да се изтърпят при първоначален строг режим. Подсъдимият е признат за невинен по първоначалното му обвинение по чл. 199 ал. 2, т. 2 пр. 2 от НК.

Присъдата на Окръжен съд подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд-Велико Търново.