Огнеборци бдят край храмовете за великденските служби
Огнеборци бдят край храмовете за великденските служби / netinfo

Четирима служители на Районната противопожарна служба ще дежурят тази нощ около по-големите църкви и манастири във Велико Търново и региона, съобщиха от пожарната.

Те ще обхождат Катедралният храм „Рождество Богородично”, манастирите в Къпиново и Килифарево, както и църквите, където се очаква да има повече хора за празничната вечерна служба.


Във връзка с осигуряване на противопожарната и аварийна безопасност по време на честването на Великденските празници бяха проверени всички православни храмове в региона, в които ще се провеждат Великденски ритуали.


При проверките е извършен инструктаж на свещениците и игумените на манастири за противопожарните мерки, които трябва да се спазват по време, преди и след тържeствените Великденски литургии.


В проверените църкви и манастири са създадени условия за успешна евакуация и пожарогасене. Подсигурени са евакуационните пътища, в изправност са водоизточниците и пожарните хидранти за външно водоснабдяване. Електрическите инсталации са обезопасени.


С писма до кметовете на населени места е разпоредено в селските църкви да бъде осигурен по още един допълнителен пожарогасител.

Огнеборците съветват гражданите при влизане в църквите да обърнат внимание къде са изходите и какви са възможностите за евакуация в случай на пожар.

Важно е хората, които ще посетят великденските литургии, да внимават при запалването и използването на свещите, тъй като е възможно в празничната суматоха да се самозапалят или да запалят дрехите и косите на тези около тях.

С особено внимание гражданите трябва да подхождат към свещниците, защото ако бъдат съборени, те могат да причинят сериозен инцидент.