Обмислят промяна в статута на земята над манастира Света Троица
Обмислят промяна в статута на земята над манастира Света Троица / netinfo

 

Част от земята на скалният венец над манастира „Света Троица" край Велико Търново да получи статут на изключителна държавна собственост, предложи на работна среща заместник- областният управител Изабела Чорбаджиева.

Заедно с колежката си Любомира Попова тя участва в среща,  иницирана от игуменката на манастира сестра Харитина, заради  непрекъснатите хулигански набези срещу обителта. В разговорите се включиха още великотърновският митрополит Григорий, Евгени Коев- секретар на туристически клуб „Академик", Даниел Костадинов- председател на Общинският съвет в Горна Оряховица и заместник-  кметовете на града Добромир Добрев и Иван Момъков. Сестра Харитина информира, че през последните 2 години вандали атакуват манастира с камъни и бутилки от скалния венец, създават опасност за живота и здравето на монахините и посетителите, повреждат сгради и съоръжения. Последното нападение е било на Велики Четвъртък, когато хулигани са хвърляли бирени бутилки и са направили 32 дупки в покрива на църквата. В търсене на решение, митрополията заедно с монахините са поискали от горнооряховската община да закупят ивицата земя около ръба на скалния венец, за да може да бъде оградена и да се стопират набезите, но Местният парламент е отказал.

В случай, че земята придобие статут на изключителна държавна собственост ще бъдат предприети мерки за ограничителен режим на достъп и за налагане на санкции на нарушителите.