НВУ празнуа 135 години от създаването си
НВУ празнуа 135 години от създаването си / DarikNews.bg, архив

С тържествено събрание Националният военен университет „Васил Левски" ще отбележи 135 години от създаването на първото военно училище в България. Честването започва в 10,00 часа със слово на началника на вуза бригаден генерал Цветан Харизанов в МДТ „К. Кисимов". След словото на 29 курсанти и студенти ще бъдат връчени „Грамота за принос за издигане престижа на НВУ „Васил Левски", съхраняване на човешките и институционални добродетели и ценности и успехи в овладяване на познанието".

13 преподаватели от НВУ, които през последната година са получили научна степен „доктор на науките", образователна и научна степен „доктор" и са заели академични длъжности „доцент" ще получат грамоти съответно „Maxima cum laude", „Insigni cum laude" и "Summa cum laude".

Званието „Почетен професор на годината" ще получи полковник доцент доктор Димитър Димитров, който е началник на катедра „Организация и управление на тактическите подразделения от сухопътни войски" в НВУ „Васил Левски". Ще бъде извършена тържествена церемония по присъждане на Почетно звание „Доктор хонорис кауза" на академик професор доктор на техническите науки Живко Жеков.

На тържеството са поканени всички предишни началници, заместник-началници на НВУ „Васил Левски" и на военните училища във Велико Търново, Шумен и Долна Митрополия. Почетен знак на НВУ ще бъде връчен на началниците, а Грамота за принос в развитието на военното образование ще получат заместник-началниците и деканите на факултети. Празникът ще завърши с концерт на Фестивалния военен оркестър и Биг бенд „Стара Загора и приятели".