Наш асистент преподава български фолклор в Сюлеймания
Наш асистент преподава български фолклор в Сюлеймания / снимки: личен архив

Асистентът по народно пеене във ВТУ Ана Борисова проведе курс по българска фолклорна музика със студенти от университета в Сюлемайния. Тя е била на посещение в иракския вуз заедно с проф. Карин Наама по договор, който двете висши училища имат от април тази година. Тогава двамата ректори проф. Пламен Легкоступ и д-р Салахалдин Али, подписаха двустранното споразумение за сътрудничество, което предвижда няколко презентации на наши преподаватели по графичен дизайн и народната музика там, както и дни на ВТУ в Сюлеймания и дни на Сюлеймания във ВТУ.

Ана Борисова е работила със студенти – певци от Факултета по изящни изкуства. Тя споделя, че има голям интересът към нашия фолклор в Ирак. Студентите са научили по една българска народна песен и обучението им е завършило с концерт в голямата зала на университета. След края на уъркшопа Ана Борисова е получила покана да преподава в тамошния университет цял семестър през следващата година. Тя е била представена и в сутрешно предаване за култура в Национална телевизия – Курдсат, където е изпълнила няколко български народни песни, както и кюрдска народна песен.

Докато е била в Сюлеймания Ана Борисова е успяла да запише и микс от народни песни, в които пее на български, кюрдски и арабски език. Песента е в аранжимент на Мустафа Абасали, който дълги години е живял във Франция и е бил диригент на Парижката филхармония. Сега е диригент на Симфоничния оркестър в Сюлеймания. В началото на следващата година Ана Борисова ще презентира песента и в посолството на Ирак.

Българо-иракският проект цели да сближи двете култури през двата университета - ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” и Държавния университет на Сюлеймания в Ирак. Договорът, който двамата ректори са подписали, дава възможност на иракски студенти да учат във Велико Търново. Имат желание техни студенти да специализират в България, в магистърски и докторантски програми, защото на този етап учат само в Германия и Англия, сподели още Ана Борисова.