/ netinfo

"1308 пациенти са преминали за миналата година през Първо вътрешно отделение на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица. В сравнение с предходната 2017 година те са с 61 повече", коментира д-р Йорданка Друмева, началник на отделението.

Приключи ремонтът на три отделения в горнооряховската болница

В отделението, което е с три сектора, най- много са преминалите болни през гастроентерологичния сектор - 631, следвани от пациентите от нефрологичния сектор - 480, а 193 са били хоспитализираните с пневмонии в общия терапевтичен сектор.

От болестите на горния и долния гастроентерологичен тракт, най- масовите диагнози през 2018 г. с били хроничните гастрити, язвите на стомаха и дванадесетопръстника, хроничните и улцерозни колити, следвани от езофагитите и доброкачествени, и злокачествени заболявания на стомаха и дебелото черво.

Увеличават се пациентите, минаващи през Отделението по рехабилитация в горнооряховската болница

От 480 пациенти с нефрологични заболявания, медиците са лекували болни от остър и хроничен пиелонефрит и от бъбречно-каменна болест. Останалите 198 пациенти са лекувани от пневмонии.

За миналата година са извършени 1882 ехографии на пациенти от всички отделния на стационара, уточни д-р Друмева. Кабинетът е оборудван със съвременен 3D апарат за диагностично изследване на коремни органи и повърхностни структури (щитовидна жлеза и млечни жлези) и с възможност за доплерово изследване на съдове.

330 бебета са родени от началото на годината в горнооряховската болница

За периода са извършени общо 1000 ендоскопски процедури в специализирания кабинет (700 в отделението и още 300 амбулаторни). В кабинета са извършени и 46 полипектомии, регистрирани са 50 злокачествени новообразувания, като най- много - 32 на брой, са на дебелото черво, следвани от тумори на стомаха, панкреаса и черния дроб.

Отделението разполага с 24 легла за трите сектора. Използваемостта на леглата за миналата година е била 72,1%, като най- висока е била за гастроентерологичния сектор - 81,46%, следвана от нефрологичния сектор - 71,35% и от общия терапевтичен сектор - 60%. Със РЗОК в отделението работят по девет клинични пътеки.

Първо вътрешно отделение е едно от водещите в МБАЛ по брой преминали пациенти, използваемост на леглата и постъпления от клинични пътеки. За 2018 г. са обслужени пациенти от общините Горна Оряховица, Лясковец, Велико Търново, Елена и  Златарица.