Над 110 училищни директори участват в семинар в Лясковец
Над 110 училищни директори участват в семинар в Лясковец / Дарик нюз, архив

Над 110 директори на училища в Северна България участват в семинари „Как да изготвим училищни програми за превенция на отпадането". Те се провеждат в Лясковец  на два етапа: от 2 до 4 юли за училища от Северозападна България и от 4 до 6 юли за тези в Североизточна България. Семинарите се организират от Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе" в рамките на проект „Намаляване на отпадането на ромските деца от училище", подкрепен от Фондация „Америка за България".

По време на семинарите директорите ще дискутират основните причини за ранното напускане на училище и как те могат да бъдат преодолени с педагогически средства. Участниците ще бъдат запознати с резултатите през първите две години  от изпълнението на проект „Намаляване на отпадането на ромските деца от училище" и ще планират третата година на инициативата. Специален акцент в семинара ще бъде изготвянето на Училищни програми за превенция на отпадането и организирането на съвместни дейности между училищата.

 Проектът е насочен също така към разрешаване на проблема с големия брой отсъствия, ниския успех в училище, относително малкия процент роми, продължаващи своето образование в средни училища, неучастието на ромски родители в училищния живот и в училищните структури на управление.

През учебната 2010/2011 г. проектът се реализираше в 34 училища, през 2011/2012 - в 90 училища.  Планира се през  предстоящата учебна година да бъдат обхванати до 180 училища. Резултатите от първата година сочат, че отпадналите ученици в проектните училища бяха намалени до 0.98% - в сравнение с 2.47% средно ниво на отпадане в тях преди стартирането на инициативата. С 40 % намаляха и отсъствията в пилотните училища. Броят на завършилите осмокласници-роми, които продължиха в гимназии бе увеличен над два пъти.