Националното турне ЧистоЗнание стартира от Павликени
Националното турне ЧистоЗнание стартира от Павликени / снимка: Община Павликени

От Павликени стартира информационният тур за кампанията на bTV „Да изчистим България за един ден!". Вчера града посетиха звездите от "Гласът на България" - Роксана, Игор и водещият DJ Мартен, както и координаторът на инициативата - Мария Лазарова.

Павликени е първата община в България, през която премина турнето "ЧистоЗнание" - образователната част на кампанията за почистване. Акцията е по инициатива на Център за развитие на общността на Център „Амалипе" в град Павликени, bTV и "Екопак", в партньорство с Община Павликени и читалище „Братство 1884".

В приятелски разговор с младите хора от Павликени талантите от „Гласът на България" обясниха защо са важни ежедневните усилия да сме добри стопани на планетата земя. 

„Представете си, че планетата е жив организъм и всеки ден върху него се изсипват хиляди тонове боклук. Ако вие бяхте този жив организъм, как щяхте да се чувствате? Аз ви уверявам, че земята се чувства страшно зле. Целият свят се бори да излекува земята. Затова сме тук!", каза финалистът от „Гласът на България" - Игор.

Чистете, докато се забавлявате, беше призивът на гостите. Звездите говориха и за основните послания на кампанията - да живеем отговорно и да се грижим за местата , на които живеем.

Областната управа е координатор на проявите и на почистването в десетте общини. "Желанието на Община Павликени е да постигнем висок резултат, затова ние се присъединяваме с голямо желание към отбора на Вашите съмишленици", подкрепи ги инж.Емануил Манолов, кмет на Община Павликени. От думите му стана ясно, че местната власт полага усилия да има чисти и благоустроени населени места.

През тази година в общинския бюджет е заложена сума за закупуване на компостери, които по пилотен проект ще бъдат раздадени на домакинства в Общината. "Правим необходимото и за пълно въвеждане на разделното сметосъбиране в целия град Павликени", подчерта инж. Манолов.

Специална изненада за всички ученици беше 3D автобусът на „Екопак". По интерактивен начин и с триизмерен филм, вътре беше показано на младите всичко за разделното събиране на отпадъци. Героите Харти, Стък и Пластика разказаха от екраните в автобуса, че хартията трябва да се изхвърля в специалните сини кошове; за стъклените опаковки са предвидени зелените кошове, а за пластмасови и метални отпадъци - жълтите.  Децата научиха повече и за пътя на отпадъците от опаковки. На тръгване всеки от учениците получи семена  от акация, които да засади.