Млади етнолози съживиха времето на соца с ревю
Млади етнолози съживиха времето на соца с ревю / DarikNews.bg

Атрактивно ревю на облекла от времето на соца показаха студенти и докторанти от клуба „Старопрестолни етнолози” във ВТУ. Инициативата, наречена „Визии от „онези” 45 г.” бе посветена на 25-та годишнина от демократичните промени в страната. Така младите хора дадоха весел старт и на събитията, посветени на студентския празник - 8 декември.

Младите етнолози събраха десетки любопитни младежи, които не са били родени в годините на соца, за да им покажат модните увлечения от онова време. В ревюто бяха демонстрирани официални тоалети за празници, за абитуриентски бал, за годеж, сватбени рокли, ежедневни облекла, морска мода, мода на соцдомакинята и униформи от преди 45 г.

Млади етнолози съживиха времето на соца с ревю
netinfo

Модели с коланчета и бродерии, на точки и цветя, със шифони, джобове, плисета и бастички бяха извадили от раклите на своите родители настоящите студентки. Те дефилираха с рокли от истинска българска коприна, с басмени роклички, както и с такива, шити по подобие на запада, купени от полякини, които по този начин са си плащали и наема, докато са пребивавали в България.

Голям интерес предизвикаха три булчински рокли, както и роклите, шити специално за морска почивка. Бурни овации обра соц домакиня, облечена в пеньоар, с ролки и сешоар за оформяне на прическата.

Млади етнолози съживиха времето на соца с ревю
netinfo

Пред студентите дефилираха и малчугани в чавдарски и пионерски униформи. По-големи момчета и момичета пък показаха бригадирско облекло, войнишки и строителни униформи, по-популярни като въшкарници. Някои от тоалетите са от частни колекционери, други от музея в Димитровград. Етнолозите получиха като дарение няколко тоалета, които след ревюто станаха част от фонда на музея на ВТУ.

Етнолозите показаха и някои от най-популярните питиета и храни от комунистическо време като жълта лимонада, обикновени вафли, локум и бисквити “Златна есен”.