/ netinfo
Турски, американски и индийски клубове подкрепят каузата на Ротари клуб - Велико Търново за бронхоскопа
Митко Минев, елект дистрикт гуверньор на Ротари - България, участва в международна ротарианска  среща, която се проведе от 13 до 18 януари в Сан Диего в Калифорния. В нея са взели участие бъдещи (елект) дистрикт гуверньори от цял свят. Програмата беше изключително интензивна и включваше обучителни лекции и семинари.

"Новата визия на Ротари Интернешънъл и стратегическия план бяха разяснени от президента на Ротари Интернешънъл Марк Малони", разказа Митко Минев. На срещата е било представено новото лого и водещия слоган на най-голямата международна хуманитарна организация за новата ротарианска 2019-2020 година.

Ротаракт клуб - Велико Търново с поредна инициатива "Купи и дари"

"Ротари свързва света" е мотото, което ще води ротарианците в следващия им период.Най-важната ни кауза е обединение  и действия за дълготрайна промяна в целия свят, нашите общности  и самите нас, подчерта Митко Минев. Припомняме, че той е първият великотърновец, който официално ще оглави Ротари - България, през юли, когато започва новата ротарианска година. Целта ми е да направя годината, през която поемам поста дистрикт гуверньор, интересна, приятелска и нова", каза адвокат Минев. 

За своето посещения в САЩ той разказа на разширена сбирка на Ротари клуб-Велико Търново, която се проведе по традиция в четвъртък вечерта и в която взеха участие представители на младежките структури Ротаракт и Интеракт.

Младежите представиха своите проекти. Сред тях са кръводарителска акция, благотворителен бал за набиране на средства за болен мъж и акция за събиране на средства за кардиограф за родилното отделение на МОБАЛ.

На разширената среща в четвъртък стана ясно, че американски, турски и индийски клубове ще подкрепят каузата на Ротари клуб - Велико Търново, за купуване на модерен бронхоскоп за белодробната болница в града. Каузата беше обявена през ноември м.г., когато клубът отбеляза с богата програма своята 80-та годишнина. 

Около 80 000 лв. е стойността на проекта, като освен за апарата средства са предвидени и за квалификация на още трима медици. Голяма част от нужните средствата бяха събрани на благотворителния бал на великотърновските ротарианци.