Маратон на четенето стартира във Велико Търново
Маратон на четенето стартира във Велико Търново / netinfo

Регионалната библиотека „П.Р. Славейков” във Велико Търново се включи в Националната кампания „Четяща България”.

Националният маратон на четенето се организира за трета поредна година от Съюза на библиотечните и информационни работници.

С кампанията, която е под патронажа на първата дама Зорка Първанова, се отбелязва Световният ден на книгата и авторското право – 23 април.


Досега към инициативата са се присъединили 53 библиотеки от 29 града и 15 села.

Маратонът на четенето се провежда за първи път през 2006 г. като част от Националната кампания «Четяща България». Световният ден на книгата се отбелязва от 1996 г. по инициатива на ЮНЕСКО като признание за ключовата роля на четенето и образованието за развитието на личността.

Ето какви инициативи организира Регионалната библиотека „П.Р.Славейков”:

22 април, 11.00 ч., Филиал "Славейче" - Детски отдел : “Пролетни тайнства” от Лазаровден до Великден”- пресъздаване на обичаите с ученици от начална степен.

22 април, 14.00 ч., Филиал "Славейче" - Чуждоезиков отдел: Представяне на отделни региони от Испания пред ученици от 9 кл. на ЕГ “Проф. д-р. Асен Златаров”

22 април, 13.30 ч. -централна сграда: Традиционни авторски четения с учениците от ХГ ”Св. св. Кирил и Методий”

23 април, от 13.00 ч., СОУ "Г. С. Раковски", кв. "Бузлуджа": Димитър Цанев за футбола чрез книгата му “ФИФА и световният футбол”

23 април, 16.00 ч., централна сграда: Изложба на Великденски яйца, изработени от “Клуба по битова тъкан” при читалище “Надежда“

23 април, 17.00 ч., централна сграда: Представяне на Димитър Шумналиев и новата му книга "Соцроман".

23 април, 10.00 ч. Филиал "Бузлуджа": Литературно четене и представяне на търновската авторка Милена Дончева чрез книгата и “Вдишвайки” в Дома за стари хора – В.Търново.

23 април, 10.00 ч. Филиал "Славейче" - Детски отдел: Читателски маратон “Приказките на Европа” с деца от Алианс Франсез – В. Търново

23 април, 16.00 ч.Филиал "Славейче" - Детски отдел: Литературна среща с детския писател Златко Златев

25 април, 16.00 ч. Филиал "Бузлуджа": Представяне на авторите Стефан Кръстев от Пловдив и Калина Найденова от В. Търново

25 април, 14.00 ч. Филиал "Славейче" - Чуждоезиков отдел: Литературно четене на руски език, посветено на 180- годишнината от рождението на Лев Н. Толстой и руската култура в България. Участват ученици от Община В.Търново

25 април, 14.00 ч. Филиал "Бузлуджа": “Светъл ден Великден”- литературно четене, посветено на Великденските празници.