Козметиката от времето на социализма обсъждаха във ВТУ
Козметиката от времето на социализма обсъждаха във ВТУ / ВТУ

Семинар на тема “И замириса на социализъм” проведоха вчера във Великотърновския университет. Негов организатор бе студентския клуб "Старопрестолни етнолози", обединяващ млади хора с интерес към различни културни проблеми. Вниманието към събитието бе голямо. Сред аудиторията слушатели имаше студенти, докторанти и преподаватели от университета, както и представители от РИМ Велико Търново.

В своите презентации младите университетски възпитаници разгледаха проблема за козметиката и козметичните продукти от времето на социализма, както и някои въпроси, свързани с хигиенната култура на българина в периода 1944-1989 г. Бе разгледана и темата за отбелязването на празника на Жената по онова време. Представени бяха общо седем изследвания, от които четири на докторанти. Жанина Стоянова засегна въпроса за празника 8-ми март и как той е отразен в страниците на някои известни женски списания в първите години след 1944-та. Презентация на тема „Здрав дух в здраво войнско тяло” представи Илия Вълев, който разгледа грижата за личната хигиена в социалистическата казарма и козметичните продукти, употребявани от войниците.

Козметиката от времето на социализма обсъждаха във ВТУ
netinfo

Спомени за мъжката и дамската козметика, използвана от жителите на село Сеслав, община Кубрат, както и как е празнуван Деня на жената там представи Севим Куртчу. Сериозен интерес предизвика интерактивното участие на докторанта Николай Колев, който бе донесъл малка, но много интересна част от своята колекция от битови предмети и козметика „с мирис на социализъм”. По време на семинара се обсъди и темата за чуждестранната козметика, използвана от българските жени и мъже през времето от 1944 – 1989 г. Това бе направено от Надя Тошмакова, магистър по история. С атрактивни спомени за обществената баня от времето на социалистическото развитие на България, както и с впечатляваща частна колекция от сапуни от онова време запозна присъстващите студентът по етнология Стефания Игнатова. Още един студент по етнология взе участие в семинара. Лъчезар Андреев представи своите резултати, получени по време на интервю в гр. Белене на тема дамската козметика през социализма. Приятна изненада за организаторите бе присъствието на проф. Анчо Калоянов, който сподели някои свои спомени от близкото минало. Членовете на клуба отправят благодарност и към историка Тодорка Недева от РИМ Велико Търново, която уважи събитието и зарадва младите университетски възпитаници с някои позабравени козметични продукти от времето на социализма.