Книга за Павликени и авторска изложба показа Петранка Новосад в родния си град
Книга за Павликени и авторска изложба показа Петранка Новосад в родния си град / снимка: Община Павликени

Бизнес дамата Петранка Новосад представи книгата си „Павликени, градът, в който сме родени" и авторска своя изложба в залите на Народно читалище „Братство" в родния си град. Поредното събитие от културната програма за есенния панаир на Павликени събра дейци на културата и приятели на семейство Новосад, както и част от героите на книгата. Някои от тях дойдоха от далечен Торонто.

Историите на видни павликенчани представя в своя авторски труд Петранка Новосад. "Описаното в томчето се доближава до краеведската работа, като показва пред всички нас онези павликенци, които са допринесли за духовното и материално издигане на вашия град", каза в речта си проф. Радослав Радев, който предстви авторката. Хората, които са създавали и градили духовния облик на Павликени са намерили място в книгата. Когато прочетох биографиите им, се убедих, че Павликени има достойно място сред градовете, които са допринесли за националната ни култура, каза още професорът от ВТУ.

Петранка Новосад разказа и историята как е решила да напише книга за видните личности на родния си град. След като я удостоили с титлата „Бизнесдама на годината", в габровски вестник написали, че тяхната съгражданка е избраната. След втория път, когато сбъкали родното й място, г-жа Новосад вече категорично знаела, че иска да напише книга за Павликени.

По един екземпляр от книгата с автограф подари авторката на присъстващите.