Кайдо Лийва е носител на наградата Алеко Константинов
Кайдо Лийва е носител на наградата Алеко Константинов / netinfo

Кайдо Лийва от Естония е тазгодишният лауреат на Международния конкурс за къс хумористичен разказ „Алеко”. Кайдо Лийва е главен редактор на сатиричното списание “Пикер” и автор на редица книги с хумористични разкази.
За връчването на наградата утре в община Свищов ще пристигне посланика на Естония у нас.

Наградата ще бъде връчена на официална церемония от 18 часа в читалище “Еленка и Кирил Аврамови”, където ще се проведе и тържественото честване на 146-та годишнина от рождението на Алеко.

Международният конкурс за къс хумористичен разказ “Алеко” се провежда от 1966 година. От 1995 година организатори на конкурса са Международна фондация “Алеко Константинов”, община Свищов и вестник “Стършел”. В тазгодишното издание на конкурса бяха представени 85 творби на 62- ма автори от 18 държави. Представените творби бяха оценявани от петчленно жури с председател проф. Кирил Топалов от Софийски университет.

В състава на журито са още заместник- главните редактори на в. “Стършел” – Йордан Попов и Кръстьо Кръстев, литературния и кинокритик Атанас Свиленов и членовете на управителния съвет на МФ “Алеко Константинов” Галя Константинова и Людмил Симеонов.