Извънредни мерки, заради спирането на водата, препоръчват от РЗИ
Извънредни мерки, заради спирането на водата, препоръчват от РЗИ / Дарик нюз, архив

Ръководителите на институции и гражданите да вземат мерки за предпазване от хигиенно-епидемиологични проблеми, заради спирането на водата утре, предупреждават от РЗИ - Велико Търново.

На 5 юли от 8 до 18 часа планов ремонт на Пречиствателна станция за питейни води ще остави на сухо всички населени места, които се водоснабдяват от язовир „Йовковци", в общините Велико Търново, Горна Оряховица, Елена, Златарица, Лясковец, Полски Тръмбеш и Стражица.

Предвид риска от заболявания от РЗИ препоръчват следните мерки:

1. В детските заведения и всички останали обекти с обществено предназначение да се създаде организация за осигуряване на резервна питейна вода, отговаряща на изискванията на Наредба №9, за приготвяне на храна, хигиенни и други нужди.

2. В организираните колективи, за пиене да се осигури бутилирана минерална или трапезна вода.

3. Всички лечебни заведения да се снабдят с достатъчно количество резервна вода, отговаряща на изискванията на Наредба №9, с оглед осигуряване на нормален лечебно-диагностичен процес.

4. Обектите, които не могат да изпълнят препоръките в предходните точки, да преустановят функционирането си.

Жителите на населените места да не ползват вода от местни водоизточници, тъй като е с непостоянни микробиологични показатели. Да избягват консумацията на хранителни продукти, приготвени без термична обработка. Препоръчителни пакетирани и консервирани храни и напитки, бутилирана минерална или трапезна вода. Водата за пиене да се съхранява в съдове с малка вместимост, за да се избегне замърсяването и, съветват още от РЗИ.