/ netinfo
Предстоящите избори за Европейски парламент и тези за местна власт бяха обсъдени в дискусионния клуб „Димитър Благоев-Никола Габровски“. Гост-лектор беше политологът проф. Тодор Галунов, който представи актуалната политическа обстановка в страната и във Велико Търново. 

Изборите през 2019-та година обсъдиха в дискусионния клуб Димитър Благоев-Никола Габровски
netinfo

В рамките на час политическият анализатор коментира възможностите пред политическите партии. По думите му българите не бива да се сърдят, ако родните ни евродепутати понякога застават един срещу друг в Европейския парламент.

Според него, това е нормално, защото те преди всичко трябва да защитават европейския, а не националния интерес, като в същото време се присъединяват към европейските партии. Именно поради тази причина интересът към европейските избори е по-малък, сравнение с този за местния вот, категоричен е проф. Галунов. 

Политологът не изключи и провеждането на предсрочни избори. Според него управляващото мнозинство не е стабилно заради скандалите около Обединените патриоти.

По думите му, е възможно тяхната функция да бъде поета от формацията на Веселин Марешки, която няма друга алтернатива освен да се задържи максимално дълго в Народното събрание.

БСП-Велико Търново: Казаното от Валери Симеонов не е изолиран случай, това е отношението на властта към гражданите

Според проф. Галунов, синьото пространство е доста разпокъсано и на този етап не показва единност. По думите му няма и конкретен нов политически субект на хоризонта. 

Анализът му за предстоящите местни избори предизвика най-сериозен интерес сред присъстващите. Според проф. Галунов БСП имат сериозни шансове да повишат влиянието си след изборите, той обаче се въздържа от коментар за крайния изход от вота догодина.

Цветанов преряза лентата на новия площад в Горна Оряховица

По думите му, много интересно ще бъде разпределението на мандатите в Общинския съвет, в който няма да доминира нито една партия. Тодор Галунов също посъветва малките партии да търсят коалиции, за да не се окаже, че няколко гласа няма да им достигнат за да вкарат поне един съветник.

Тодор Галунов също посъветва БСП да се придържа към модела на изборите от 2016-та година, когато левицата успешно спечели изборите за президент. 

Водещ на дискусията беше общинският председател на БСП Стефан Стефанов. Разговорът продължи близо два часа. В срещата взеха участие и заместник-председателите на Общинския партиен съвет Михаил Михалев и Красин Каракоцев, както и заместник-председателят на Младежкото обединение Михаил Стойчев.