Инициативен комитет събира средства за участието на Цветелина Викторова на Спешъл Олимпикс игри
Инициативен комитет събира средства за участието на Цветелина Викторова на Спешъл Олимпикс игри / netinfo




Инициативен комитет, под патронажа на кмета д-р Румен Рашев, събира средства за участието на 13- годишната Цветелина Викторова на Световните летни Спешъл Олимпикс игри в Шанхай. Освен градоначалника в комитета влизат още екскапитанът на националния отбор по футбол Трифон Иванов, първия българин преминал обучение в манастира Шао Лин- Виктор Азманов, спортния координатор на Спешъл Олимпикс България Стоян Денев и предсадателката на комитета на организацията във В. Търново Мария Стоенчева.
„Когато разбрах, че са необходими само 3000 лева, за да замине Цветелина за Китай, първата ми реакция бе да ги отпуснем от Общината, така както сме правили в много подобни случаи. След това, обаче разговарях с Трифон, Виктор и представителите на Спешъл Олимпикс и решихме, че е по- добре да постъпим както в другите 11 града от които има спортисти, а именно да се присъединим към дарителската кампания, която преминава под мотото „Сподели усещането”. Смятам, че така ще направим много повече хора съпричастни към каузата на младите спортисти с интелектуални затруднения. Честно казано най- много бих се радвал ако по сметката в Първа инвестиционна банка BG31FINV91501000054630- 6000 великотърновци преведат по 50 стотинки”, коментира д-р Румен Рашев. Той подари на Цветелина Викторова символи на В. Търново, които да бъдат с нея в Китай. Както „Дарик” информира ученичката в Помощното училище „Теодосий Търновски” ще представя България в състезанието по тенис на маса в Шанхай. Тя призна, че тренира заедно с баща си Цветан Кирилов и учители от училището всеки ден и е много развълнувана от това че ще види Китай. Родителите и работят в китайския завод за битова електроника във В. Търново- SVA, от чието ръководство са поели ангажимент да подкрепят дарителската кампания. Виктор Азманов подари на малката спортистка нефритен медальон изобразяващ Буда, каквито носят китайските олимпийци.
Национална промоционална кампания за Световните Спешъл Олимпикс игри Шанхай- 2007 протича в два етапа, съобщи Мария Стоенчева. Първият етап е под мотото “Сподели усещането” и ще продължи до 23 септември. Целта му е набиране на средства за финансиране на заминаващата национална делегация в Шанхай- по 3000 лева на атлет. Във всеки от 12 града Бургас, Стара Загора, Пловдив, Баня, Пазарджик, Плевен, Велико Търново, Русе, Търговище, Хасково, Варна и София, от които има спортисти се организира местна кампания. В Старата столица събраните средства ще бъдат отчетени официално на 19 септември. Стартирана е и национална благотворителна кампания PateMixx, която се организира съвместно от Спешъл Олимпикс България и Адвъртайзинг фактори.
Набирането на средства се извършва чрез изпращането на SMS на кратък номер 1736 до абонатите на МТел /цената на един SMS е 2лв. без ДДС/. Всеки, изпратил SMS в подкрепа на българския отбор, получава номер на пате, което ще участва във водно състезание PateMixx на река Марица на 23 идния месец в Пловдив.
Вторият етап на кампанията ще се проведе от 26 септември до 11 октомври съвместно с медиите. Той е под мотото „Аз знам Аз мога” и чрез видеоклипове ще представи постиженията на българските атлети с интелектуални затруднения.