Служители на Регионалната здравно-осигурителна каса (РЗОК) във Велико Търново излязоха на протест с искане за по-високи възнаграждения и разкриване на нови работни места в системата, тъй като от 1 юли техните задължения се увеличават.

"Преди три седмици направихме подписка, с която заявихме нашите искания за завишение на заплатите и разкриване на нови работни места заради допълнителната дейност за отпускане на помощни средства за нуждаещите се пациенти", заяви Валентина Евтимова, председател на синдикална секция „Подкрепа“ в РЗОК.

Протест на хората с увреждания и на служители на здравната каса в страната (ОБЗОР)

Тя уточни, че са се състояли срещи с управителя на НЗОК, който е предложил на Надзорния съвет на касата бюджет от 7,7 милиона лева, от които Надзорният съвет е одобрил 4 милиона лева, които са недостатъчно и не отговарят на исканията на работещите в системата.

"С едночасовия протест заявяваме, че искаме еднократно увеличение на индивидуалните месечни заплати и разкриване на 200 нови работни места и бюджет за тях, за да се обхване дейността, която е прехвърлена към касата", посочи тя.

„Възнагражденията в Здравната каса са много ниски. Има хора, които чисто получават 670 лв., как е възможно да се живее с тези пари? Ние като служители на Здравната каса сме неглижирани, а тук има хора с по две и дори три висши образования.

Оперираме с голям бюджет и това изисква изключително внимание, много знания и опит“, каза Евтимова. Регионалната структура на КТ „Подкрепа“ категорично застава зад справедливите искания на работещите в НЗОК и РЗОК“, заяви Дешка Мандикова, председател на Синдикален регионален съюз “Подкрепа”.

В рамките на час служителите в Здравната каса спряха работа и излязоха пред сградата с лозунги „Стига популизъм“, „Няма да мълчим повече“, „И за нас има инфлация“, "Държавен служител не е мръсна дума".

Членовете на синдиката ще отстояват исканията си докрай и в случай, че не бъдат чути, ще преустановят плащанията към договорни партньори на НЗОК, посочиха от синдиката.
БТА