Протест на хората с увреждания и на служители на здравната каса в редица градове в страната.

Исканията на работниците са да се увеличат основните работни заплати, както и да се осигурят допълнителни щатни бройки за поемане на новите дейности в НЗОК.

Протестът се организира съвместно от двете синдикални организации на КНСБ и КТ "Подкрепа". Двата синдиката настояват да бъдат отпуснати още 200 щатни бройки, които да покрият обслужването на хората с увреждания, тъй като от 1 юли тази година отпускането на медицинските изделия и помощните средства ще се поеме от НЗОК.

За администрирането им не са предвидени никакви допълнителни средства. 

София

Хората с увреждания излязоха на национален протест пред Министерството на здравеопазването в София и пред Регионалната здравна инспекция в Бургас. 

Хора с увреждания излязоха на национален протест

Те настояват за достъп до лечение, за комплексна, обективна и бърза медицинска експертиза и оценка на уврежданията, като се вземат предвид всички болести, и осигуряване на лечението на редките болести по Здравна каса. 

Бургас:

В Бургас протестиращите се събираха пред регионалната здравна инспекция. Хората настояват за по-бързо издаване на решенията на ТЕЛК и свеждане до минимум сроковете за обжалване пред НЕЛК. За достъп до методи, медикаменти и терапии, както и плануване на доставките на лекарствата според нуждата на пациентите. 

БГНЕС

Исканията им са описани в отворено писмо-петиция, в него са включени още комплексна и обективна медицинска експертиза, като се вземат под внимание всички заболявания, които водят до инвалидизация. Хората с увреждания настояват и за изграждане на единна система за информация.

От Здравната каса в Бургас излязоха на едночасов протест (СНИМКИ/ВИДЕО)

Сред исканията им да бъде леснен достъпът до лечение, в казусите на редките болести, да се търси алтернатива в други държави. Зависимостта от дарителски кампании да бъде избегната. НЗОК да преразгледа финансирането на терапии и лечение по нуждите на пациентите и определените заболявания. Достъп до нови методи на лечение.

БГНЕС

Имуноглобулинови терапии и плазмафереза. Образната диагностика да влезе в доболничната помощ. Хората освидетелствани от ТЕЛК - да не губят правата си след всяка нова наредба и други.

Кюстендил

За един час, от 10:00 до 11:00 часа, предупредително спряха работа служителите на РЗОК. Недоволните не излязоха пред сградата, останаха на работните си места, но не обслужваха клиенти.

Служители от здравната каса в Кюстендил спряха работа за един час

Служителите в касата настояват за увеличение на заплатите с 30 процента, като според тях за това е необходимо към бюджета на НЗОК да бъдат прибавени 10 млн. лв.

Пловдив

Служители на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) излязоха на едночасов протест. В 10:00 часа те напуснаха работните си места и спряха да обслужват граждани и представители на здравни заведения.

"Исканията на работниците са да се увеличат основните  работни заплати на всички работници и да се осигурят допълнителни 200 щатни бройки за поемане на новите дейности в НЗОК, които да се разпределят пропорционално във всички каси в страната". Това каза пред журналисти лидерът на КТ "Подкрепа" в Пловдив Атанас Кръстев. 

Служители на здравната каса в Пловдив излязоха на протест

По думите му предвидените в актуализацията допълнителни 4 млн. лв. за заплати и осигурителни вноски за персонала са крайно недостатъчни, за да се осигури нормално увеличение на заплатите. Според него те трябва да нараснат не процентово, а минимум с 200 лева месечно. По наши изчисления актуализацията трябва да осигури 10 милиона лева по това перо, допълни Кръстев.

По думите му в здравната каса в Пловдив работят около 160 висококвалифицирани служители, които администрират и контролират милиони левове.

Русе

Увеличаване на основните заплати, поискаха служители на РЗОК в Русе, които излязоха на едночасова предупредителна стачка. Те настояват и за осигуряване на минимум 200 щатни бройки за поемане на нови дейности в НЗОК от министерството на труда и социалната политика.

По изчисления на Синдикат на административните служители "Подкрепа" е необходимо бъдат осигурени средства в размер на 10 милиона лева, които да бъдат заложени в Закона за изменение и допълнение на Закона за бюджета на НЗОК за 2022 г.
 

В РЗОК работят 54 служители, като немалко от тях са експерти с дългогодишен опит, а средната брутна заплата е около 1000-1200 лева.

По думите им, за тях е обидно да им се обяснява, че за да получат увеличение на заплатите си, трябва да се направи преструктуриране.

Това за тях е неприемливо, тъй като и досега те често работят извънредно, а от първи юли поемат и нови дейности от министерството на труда и социалната политика. Затова настояват и за увеличаване на щата с поне 200 бройки. 

Кърджали


За адекватна актуализация на работните заплати и за наемане на допълнителен персонал в системата на НЗОК протестираха служители от Регионалната здравноосигурителна каса (РЗОК) в града.

Служители на здравната каса в Кърджали протестираха за актуализация на работните заплати

Исканията им са и във връзка с въвеждане от 1 юли на нови дейности към сегашните им задължения. Те се изразяват в осигуряване на помощните средства, които се отпускат на хората с увреждания - обувки, колички, слухови апаратчета, от работа с доставчиците, обработката на документите, заплащането, до предаването им на крайните потребители.

Тази дейност досега се е изпълнявала от социалните служби, обясняват служителите от РЗОК.

Велико Търново:

Служители на Регионалната здравно-осигурителна каса (РЗОК) в града излязоха на протест с искане за по-високи възнаграждения и разкриване на нови работни места в системата, тъй като от 1 юли техните задължения се увеличават.

"Преди три седмици направихме подписка, с която заявихме нашите искания за завишение на заплатите и разкриване на нови работни места заради допълнителната дейност за отпускане на помощни средства за нуждаещите се пациенти", заяви Валентина Евтимова, председател на синдикална секция „Подкрепа“ в РЗОК.

И служители на РЗОК-Велико Търново излязоха на протест

Тя уточни, че са се състояли срещи с управителя на НЗОК, който е предложил на Надзорния съвет на касата бюджет от 7,7 милиона лева, от които Надзорният съвет е одобрил 4 милиона лева, които са недостатъчно и не отговарят на исканията на работещите в системата.

"С едночасовия протест заявяваме, че искаме еднократно увеличение на индивидуалните месечни заплати и разкриване на 200 нови работни места и бюджет за тях, за да се обхване дейността, която е прехвърлена към касата", посочи тя.

Добрич

Хора с увреждания от общините Балчик и Добрич се събраха на мирен протест пред сградата на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в областния град.

Те предадоха на директора на РЗИ д-р Светла Ангелова списък с 11 искания, сред които комплексна и обективна медицинска експертиза, по-кратки срокове за явяване пред комисиите на ТЕЛК и „социалната пенсия да не е на опашката на социалната система и грижа в България“.

Хора с увреждания излязоха на мирен протест пред РЗИ – Добрич

„Пуснала съм документи за преосвидетелстване преди две години и все още нямам решение“, каза пред БТА Деспина Маринова, председател на балчишката организация на Съюза на инвалидите.

„Освен това поголовно смъкват процентите на хората. В много случаи е безсмислено това явяване пред комисия на ТЕЛК на всеки една или три години“, каза още тя.

Сливен

Служителите на РЗОК-Сливен излязоха на едночасова предупредителна стачка от 10 до 11 часа днес, съобщиха от регионалната структура. Те държаха плакати с надписи "И за нас има инфлация", "Няма да мълчим повече", "Инфлацията е бич и за нашите семейства".

Служители на РЗОК-Сливен излязоха на предупредителна стачка

Така стачкуващите се присъединяват към колегите си в цялата страна, които настояват за по-високи заплати и увеличаване числеността на щатния състав.

Исканията им са свързани с извършената реформа и преминаването от 1 юли на дейността по заплащане, предоставяне и контрол на медицинските изделия, помощните средства, приспособленията и съоръженията за хора с увреждания (МИПСПС) към Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Плевен

Служителите на Регионалната здравноосигурителна каса (РЗОК) в Плевен излязоха на предупредителен протест днес.

Служителите на Здравната каса в Плевен също излязоха на протест

Те настояват за еднократно увеличение на основните им работни заплати и да бъдат осигурени минимум още 200 щатни бройки в системата на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за поемане на новите дейности.

Стачката е проведена в рамките на един час, през който служителите на здравната каса са спрели работа, съобщават от институцията.

Ловеч

Служители на Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) в Ловеч се присъединиха към националния протест и спряха работа за час.

И служители от НЗОК в Ловеч протестираха

Те излязоха пред сградата на здравната каса в града, за да изразят исканията си за еднократно увеличение на основните заплати на всички служители на НЗОК, както и да бъдат осигурени още щатни бройки за поемане на новите дейности в Касата от 1 юли.
БТА/БГНЕС/БНР