/ iStock
Хора с увреждания от общините Балчик и Добрич се събраха на мирен протест пред сградата на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в областния град.

Те предадоха на директора на РЗИ д-р Светла Ангелова списък с 11 искания, сред които комплексна и обективна медицинска експертиза, по-кратки срокове за явяване пред комисиите на ТЕЛК и „социалната пенсия да не е на опашката на социалната система и грижа в България“.

„Пуснала съм документи за преосвидетелстване преди две години и все още нямам решение“, каза пред БТА Деспина Маринова, председател на балчишката организация на Съюза на инвалидите. „Освен това поголовно смъкват процентите на хората. В много случаи е безсмислено това явяване пред комисия на ТЕЛК на всеки една или три години“, каза още тя.

„Защо не се направи така, че да се удължи работното време на ТЕЛК или да преглеждат повече болни на ден? В момента има толкова болни, на които вече им е изтекло ТЕЛК решението, и те остават без единствения си източник на средства и за храна, и за лекарства“, коментира Саша Георгиева, организатор на протеста в Добрич.

Д-р Ангелова поясни за протестиращите, че Наредбата за медицинската експертиза забранява на лекари, които подготвят пациенти за явяване пред ТЕЛК, да работят в комисия. По думите ѝ, това забавя окомплектоването на медицинските документи.   

„Полагаме огромни усилия. Всеки месец колегите освидетелстват или преосвидетелстват между 350 и 400 души. За всеки от тях се подготвя медицинско досие. Трябва да се види неговата история, да се прегледат текущите документи и, ако е необходимо, човекът да бъде поканен на преглед. Това отнема много време. Каквото и да правим, при тези обстоятелства това е максимумът, който в момента е възможен“, каза д-р Ангелова.

„Опитвали сме няколко пъти да сформираме допълнителна ТЕЛК комисия, която да поработи известно време, за да можем да компенсираме това изоставане, но няма колеги, които да желаят да работят в ТЕЛК“, допълни директорът на РЗИ.  
БТА