За адекватна актуализация на работните заплати и за наемане на допълнителен персонал в системата на НЗОК протестираха служители от Регионалната здравноосигурителна каса (РЗОК) в Кърджали.

Исканията им са и във връзка с въвеждане от 1 юли на нови дейности към сегашните им задължения. Те се изразяват в осигуряване на помощните средства, които се отпускат на хората с увреждания – обувки, колички, слухови апаратчета, от работа с доставчиците, обработката на документите, заплащането, до предаването им на крайните потребители.
Тази дейност досега се е изпълнявала от социалните служби, обясняват служителите от РЗОК.

Според тях с новите изисквания в РЗОК – Кърджали ще са необходими минимум двама нови служители, заради осезаемо увеличения обем от работа, който се очаква и който е продиктуван от обстоятелството, че в региона голям брой хора използват помощни средства. „Не знам дали и двама души ще могат да се справят и предполагам, че останалите колеги също ще трябва да се включат в тази дейност“, обясни Даниела Иванова, председател на секция към КТ "Подкрепа" – Кърджали.

По думите на протестиращите, работните заплати са променяни последно от началото на миналата година, като са увеличени възнагражденията само на част от служителите във връзка с пандемията – на контрольорите, които ходят на проверки. 

В РЗОК - Кърджали работят близо 40 служители, като около 25 са контрольори. Заради натовареността и нивото на възнагражденията се усеща текучество на кадри, обясни още Даниела Иванова и допълни, че за малко повече от година са напуснали трима души и други са изрази такова намерение.

Тя обясни, че работата на контрольорите е свързана с извършване на проверки по места, което включва пътувания из региона консултации на граждани, ежемесечен прием на отчетни документи на лекарите, обработка на документацията по плащанията и извършване на самите плащания. „И когато има и нови дейности, просто 8-часовият работен ден не стига“, коментира още Даниела Иванова. 
БТА