Хандбалистките на Етър 64 с пета поредна титла, победиха Бъки в Габрово
Хандбалистките на Етър 64 с пета поредна титла, победиха Бъки в Габрово / Дарик нюз, архив

Отборът на „Етър 64” е новият- стар шампион на България по хандбал при жените. Възпитаничките на треньорката Йонка Генчева се наложиха и в третия мач от финалната серия срещу „Бъки”, и заслужено триумфираха за пета поредна година със златните медали.

След като спечелиха убедително първите две срещи на свой терен, „болярките” пристигнаха в Габрово за заключителна трета победа и успяха да я постигнат, макар и не толкова лесно. Получи се завързан мач в зала „Орловец”, в който със силна игра изпъкнаха двете вратарки- великотърновката Гергана Александрова и габровката Росина Ненова.

Домакините бяха твърде безидейни в нападение, прибързваха в стрелбата и допуснаха много брак в разиграванията, а четирите пропуска от линията за изпълнение на 7 метрови наказателни удари в крайна сметка се оказаха фатални. Росина Ненова имаше прекрасни изяви на вратата, спаси и три дузпи,  но само това не беше достатъчно за успех в мача. Освен стабилната си вратарка отборът на „Етър 64” имаше и коз в лицето на Шир Вакрат, отбелязала девет гола.

„Виолетовите” поведоха с 1:2, но домакините обърнаха до 3:2. Головете бяха кът и до 20 минута двата отбора си бяха отбелязали само по шест. С две попадения в края на първите 30 минути на Шир Вакрат, „болярките” се оттеглиха на почивката с аванс 7:9. В началото на втората част хандбалистките на „Бъки“ успяха да изравнят, при 10:10, но последва серия от три поредни гола в полза на етърки за 11:14. В 50- та минута разликата се увеличи на 4 гола, след попадение на Зоя Стефанова за 13:17. Чак в последните 3 минути, след два поредни гола на Роксана Радева и Присила Сиракова, домакините тръгнаха да търсят изравняване, но вече беше късно и сирената за край на срещата прозвуча при резултат 18:20.

Титлата и златните медали на шампионките бяха връчени от президента на „Етър 64” Атанас Атанасов, под аплодисментите на близо 50 привърженици на великотърновския клуб, които пристигнаха специално за мача. Купата на вицешампионките и сребърните отличия поднесе президентът на БФХ Росица Бакърджиева.

Така „Етър 64” и „Бъки” завършиха сезона с по един трофей. Габровският отбор спечели Купа България в края на март и прибави към витрината си единственото отличие, което му липсваше до момента на родната сцена, а великотърновки се реваншираха, като грабнаха за пореден път шампионската титла.