Гръцки професор бе удостоен с Евтимиевата награда на ВТУ
Гръцки професор бе удостоен с Евтимиевата награда на ВТУ / DarikNews.bg
Гръцки професор бе удостоен с Евтимиевата награда на ВТУ
67417
Гръцки професор бе удостоен с Евтимиевата награда на ВТУ
  • Гръцки професор бе удостоен с Евтимиевата награда на ВТУ

Проф. Димитриос Гонис бе удостоен с международната награда „Св. Евтимий Патриарх Търновски” на Великотърновския университет. Отличието му бе връчено от ректора проф. Пламен Легкоступ на церемонията при откриването на Десетия международен симпозиум "Търновска книжовна школа". 73-годишният проф. Гонис преподава в Богословския факултет на Атинския университет. Наградата му се връчва за изследователски принос в областта на византийско-българската исихастка общност от 14 век и за това, че е сред обективните чуждестранни българисти с научни постижения в евтимиезнанието.

Отличието е във вид на диплом и има парично изражение. Тази година се връчва за 12-ти път. Евтимиевата награда е учредена през 1978 г., по идея на учените от Научно-изследователския център "Търновска книжовна школа". Сред нейните носители през годините са академик Дмитрий Лихачов, проф. Юрий Бегунов, българските професори Пеньо Русев, Георги Данчев и Ангел Давидов, както и поетът Радко Радков.

Официалната церемония се състоя в университетската аула в присъствието на много гости, сред които и делегация от Новгородския универитет в Русия. Приветствия към участниците отправиха проф. Иван Харалампиев, член на организационния комитет на симпозиума, ректорът на ВТУ проф. Пламен Легкоступ, зам.-кметът Ганчо Карабаджаков, проф. Патрик Льокак от Щатския университет Труман, който е почетен доктор на ВТУ, проф. Димитър Кенанов - директор на Научно-изследователския център "Търновска книжовна школа".

“Съдбата ме свърза с България чрез моята научно-изследователска дейност и това го приемам като божие благословение”, каза при награждаването си на чист български език проф. Димитриос Гонис. Той благодари за оказаната му чест на цялата академична общност на ВТУ. “Лично аз смятам, че не съм направил нищо повече от онова, което е трябвало да направя”, добави проф. Гонис.
Чуйте го в звуковия файл.

Юбилейното издание на симпозиума е посветено на 50-годишнината на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” и на 650-годишнината от успението на преподобния Теодосий Търновски. Близо 80 водещи учени от страната и чужбина участват във форума, който продължава до 19 октомври. В програмата ще бъдат представени над 90 доклада, обединени в голямата тема “Търновската държава на духа”.