/ Община Горна Оряховица
Фолклорна музика от пет държави огласи площад „Георги Измирлиев“ в Горна Оряховица.

Община Горна Оряховица

Така с импровизирано дефиле бе дадено началото на ХV Международен фолклорен фестивал „Раховче“ и ХVІІ Национален детски фестивал на изкуствата „Раховче”.

Община Горна Оряховица

Организатори на фестивалите са НЧ „Братя Грънчарови - 2002” и Община Горна Оряховица. На открита сцена пред Художествена галерия „Недялко Каранешев“, горнооряховчани имаха възможността да видят кратки музикални визитки на гости и домакини.

Община Горна Оряховица

Първи се представиха домакините от Детска фолклорна студия „Раховче“. В нея се обучават над 120 деца на възраст от 5 до 18 години, разделени в четири възрастови групи.

Танцьори и певци от шест държави идват в Горна Оряховица за фестивалите „Раховче”

Те изучават и пресъздават традиционни български народни танци, фолклорни игри и песни от Северна България, Добруджа, Тракия и Шопско.

Община Горна Оряховица

Създател и художествен ръководител е Иван Иванов, а хореографи са Румяна Русева и Стелиян Кънчев. След домакините на импровизираната сцена пред ХГ „Недялко Каранешев“ се представиха гостите от Унгария. Фолклорният ансамбъл „Напрафоргок“ е основан през 2007 г. в побратимения на Горна Оряховица град - Сигетсентмилош.

Община Горна Оряховица

Името на групата означава слънчоглед. Групата обединява 50 танцьори, разделени в две възрастови групи, които изучават автентични фолклорни танци. Директор на ансамбъла е Ева Хидвеги, а хореограф - Даниел Стегер.

Община Горна Оряховица

Фолклорен ансамбъл „Ера“ от Сърбия пое щафетата от унгарските гости. Танцьорите идват от град Ужице. Групата е създадена преди 16 години, а участниците в нея запазват и показват не само традиционната култура на хората от региона, но и от различни краище на Сърбия.

Община Горна Оряховица

Ансамбълът има много участия във фестивали в България, Словакия, Македония, Гърция, Полша, Унгария и други, а от 10 години организира Международен детски фолклорен фестивал „Лидерско сърце“ в Ужице. Художествен ръководител на ансамбъла е хореографът Горан Паунович.

Община Горна Оряховица

Сръбските гости отстъпиха сцената на Народен ансамбъл „Дзинтаринш“ от Латвия. Името на групата идва от янтар (кехлибар). Ансамбълът е от гр. Рига и в него танцуват 200 деца на възраст от 3 до 18 години.

С гала концерт и пищни илюминации завърши Международен фолклорен фестивал „Раховче”

В репертоара си имат народни сценични танци и различни детски танцувални спектакли. Ръководители и хореографи на групата са Гунта Рудене и Санета Мисика. Подобаващ финал на пъстрото дефиле сложиха танцьорите от Фолклорен ансамбъл „Аргинети“-2 от Батуми, Грузия.

Община Горна Оряховица

Групата е основана само преди 4 години, а в състава й танцуват 34 момчета и момичета. Ансамбълът има много гастроли в Турция, България и други държави, носител е на много награди. Хореограф на „Аргинети“-2 е Гурам Болгвадзе, а художествен ръководител - Мераб Кателидзе.

Община Горна Оряховица

Заради проливния дъжд, излял се по-късно над Горна Оряховица официалното откриване на ХV Международен фолклорен фестивал и ХVІІ национален детски фестивал на изкуствата „Раховче“ бе отменено за тази вечер от 20.00 часа на сцената на Летния театър.

Община Горна Оряховица

Всяка вечер на открита сцена пред ХГ „Недялко Каранешев“ горнооряховчани ще могат да наблюдават изпълнения на гостите, а след това танците ще продължават на сцената на Летния театър.

В събота съставите от Сърбия, Унгария, Латвия и Грузия ще гостуват на Петропавловския събор, а вечерта от 20.00 часа е Гала концертът и закриването.

Двата фестивала се провеждат под патронажа на кмета инж. Добромир Добрев.