Европейски служби по заетостта осигуряват работа на българи в чужбина
Европейски служби по заетостта осигуряват работа на българи в чужбина / netinfo
"Европейски дни на труда" ще бъдат проведени във Велико Търново в края на септември – началото на октомври, съобщи Красимира Черкелиева от дирекция "Бюро по труда" Велико Търново. Инициативата е част от информационна кампания в цялата страна за популяризиране на Европейски служби по заетостта /EURES/ сред българската общественост. На "Европейските дни на труда" ще присъстват работодатели от Европейския съюз трудови посредници от други европейски държави, както и екипът на EURES в България.
Европейски служби по заетостта са мрежа за сътрудничество, създадена, за да се улесни свободното движение на работна ръка в рамките на икономическото пространство на Стария континент. В момента обучените съветници в България са осем. Всеки от тях има помощник, а във всяко бюро по труда в страната има служител, който предоставя обща информация и осъществява връзката между клиентите и съветниците.
Партньори в мрежата са обществените ведомства по труда, синдикати и организации на работодателите. Клиенти могат да бъдат всички регистрирани в бюрата по труда.