Европейската комисия прие мерки в защита на пчелите от пестициди
Европейската комисия прие мерки в защита на пчелите от пестициди / Дарик нюз, архив

Българският евродепутат от Групата на ЕНП/ГЕРБ Мария Габриел депозира в Еврокомисията въпрос относно неправомерното пръскане на селскостопанската продукция с отровни препарати, допринасящи за смъртността на пчелите. Питането е предизвикано от сигнали на българските пчелари, според които през последната година смъртността на пчелите е изключително висока. Г-жа Габриел напомня, че пчелите имат изключително важно значение за запазване на биоразнообразието: 84% от растителните видове и 76% от производството на храни в Европа са зависими от пчелното опрашване.

„Европейското пчеларство обаче e изправено пред редица затруднения и проблеми, като най-сериозният от тях е свързан със загубата на пчелни семейства. До голяма степен това е свързано с неправомерното пръскане с некачествени и силно отровни препарати на селскостопанските култури и овошките. На 23-ти май Европейският орган за безопасност на храните публикува своето становище за това как следва да се оценява рискът от пестицидите за пчелите. Според доклада на ЕОБХ въвеждането на
системните пестициди в началото на 1990-те години представлява заплаха за пчелите, която съществуващите тестове не могат да оценят адекватно", алармира българският евродепутат от ГЕРБ.

В този контекст Мария Габриел постави няколко важни въпроса: каква е политиката на ЕС по отношение на неправомерното пръскане на селскостопанските култури с отровни препарати; какви мерки е предприела ЕК това да не засяга пчеларския сектор и да не допринася за смъртността на пчелите; съществува ли в рамките на ЕС законодателство, което да регламентира пръскането с препарати, и предвижда ли се неговата промяна, така че подобни лоши практики да бъдат предотвратени; ще бъде
ли спряно използването на системни пестициди, докато те не бъдат напълно и отново оценени.

В отговора си Европейската комисия уверява българската евродепутатка от ГЕРБ, че е приела редица мерки, свързани със здравето на пчелите, и по-конкретно във връзка с пестицидите. В Регламент от 2009 са установени ясни и строги разпоредби за разрешаването и условията на употреба на продуктите за растителна защита, а по нарочен проект се провежда разследване на многобройните фактори, които могат да причинят здравословни проблеми при пчелите. В проекта се изследват различните комбинации от паразити, патогени, вируси и хронично сублетално излагане на пестициди, включително неоникотиноиди.

Комисията посочва, че неотдавна е започнала пълен преглед на неоникотиноидните инсектициди, като на този етап не се предвижда да се предприемат мерки за тяхното одобрение преди окончателното приключване на прегледа. От институцията уточняват, че засега в Еврокомисията не е получена информация за незаконни продукти в България, които биха могли да причиняват смъртност при пчелите.