Етнолози и историци от ВТУ посрещат абитуриенти от Лом
Етнолози и историци от ВТУ посрещат абитуриенти от Лом / DarikNews.bg, архив

Етнолози и историци от ВТУ организират среща с абитуриенти от гр. Лом. Инициативата се реализира от Центъра за етнология и културна антропология, Клуб „Старопрестолни етнолози“ и Ателие „История и памет” към катедра „Нова и най-нова история на България“ на Историческия факултет, съвместно с фондация „Рома-Лом”. Фондацията е неправителствена организация с идеална цел и подпомага интегрирането и социалното еманципиране на различни етнически общности у нас.

Срещата ще се проведе от 11:15 часа в университетския музей, намиращ се в Ректората. Организаторите подчертават, че мястото не е избрано случайно. Чрез въвеждането на зрелостниците в музея те ще могат да усетят историята и студентския дух на Търновската Алма Матер.   

Идеята на младите етнолози и историци е да покажат на учениците университетската база, специалностите, които се изучават в университета, както и възможностите за кандидатстване. Акцент в представянето ще бъдат специалностите, които предлага Историческия факултет, който е един от най-старите и водещи факултети в университета. Гостите ще разгледат и изложбата "Наследството на България - образи и истории", резултат от фотоконкурс, обявен от Ателие "История и памет".

„Целта ни е да запознаем учениците с предимствата, които дава модерното висше образование и така да ги мотивираме да инвестират в собственото си бъдеще. Зрелостниците ще разговорят лично с водещи преподаватели, студенти и докторанти от различни специалности и курсове. Програмата включва посещение на прекрасната ни спортна база, библиотеката, студентския стол, общежитията, знакови места на старопрестолния град. Искаме те да си представят студентския живот и да работят, за постигане на мечтите си” – информират инициаторите на срещата.